Artikkelikuva
Jodipanin kylän maalauksen jälkeen myös sen naapurikylä Tridi sai värikkään ilmeen. Matkalla kouluun Rama ja Rafin ylittävät Jodipanin ja Tridin välisen sillan.

Kirjeenvaihtaja

Jodipan-kylä oli ennen alueensa köyhin slummi, mutta nyt se tunnetaan Indonesiassa värikkäänä kylänä: ”Maalaamisen jälkeen asiat ovat muuttuneet”

Indonesian Jaavan saarella sijaitseva Jodipanin kylä on osoitus luovuudesta ja yhteisöllisestä toiminnasta. Seitsemisen vuotta sitten kylä koki muodonmuutoksen, joka nosti sen turistien suosioon.

Jodipanin kylä ei ole aina näyttänyt tältä. Ennen kuin kylä sai uuden ilmeen maalauksen myötä, se oli Indonesiassa, Jaavan saarella sijaitsevan Malangin kaupungin köyhin, likaisin ja tiheimmin asuttu slummi.

Viranomaiset harkitsivat kylän purkamista ja asukkaiden siirtämistä toisaalle. Sitten Malangin yliopiston opiskelijat saivat nerokkaan idean: kylä maalattaisiin pirteillä väreillä.

Kylässä tapahtui muodonmuutos. Maalausurakkaan osallistuivat kylän asukkaat, paikallinen maalifirma ja joukko yllättäviä tahoja, kuten Indonesian ilmavoimat. Maalausprojekti saatiin päätökseen vain puolessatoista kuukaudessa.

Aloite sai aikaan myös muita kuin esteettisiä parannuksia. Ympäri kylää asennettiin roskakoreja ja rakennettiin julkisia vessoja. Asukkaille tarjottiin hygieniaopastusta. Kylän elinolot paranivat.

Projektin valmistumisen jälkeen turistit alkoivat virrata paikalle. Kylään asetettiin pieni pääsymaksu alueen ylläpitoa ja kehittämistä varten. Asukkaat perustivat kauppoja ja kioskeja. Kylään syntyi uusia työpaikkoja esimerkiksi pysäköinninvalvontaan.

Alfan Ilawati työskentelee pysäköinninvalvojana kolmena päivänä viikossa. Hän asuu vaimonsa Parvati Ilawati kanssa Jodipanissa. Parvati Ilawati ei mielellään muistele aikaa ennen kylän maalausta.

”Olemme asuneet täällä yli viisikymmentä vuotta ja nähneet lastemme ja lastenlastemme kasvavan tässä kylässä. Kylä on kokenut vaikeita aikoja, mutta maalaamisen jälkeen asiat ovat muuttuneet. Turistit tuovat kylälle rahaa ja sen vuoksi elämä täällä on nyt parempaa kuin koskaan ennen”, Parvati Ilawati kertoo.

Parvati ja Alfan Ilawatilla on perheyritys, jossa he kasvattavat ja myyvät kanarianlintuja. Kodin ulkoseinät ovat täynnä häkeissä visertäviä pikkulintuja.
Jodipanin kylä maalattiin vuonna 2016. Nykyään kylä tunnetaan Indonesiassa nimellä ”Kampung Warna-Warni”, ”värikäs kylä”.

Jodipanin naapurikylässä Kampung Tridissä inspiroiduttiin Jodipanin onnistuneesta muutoksesta ja myös Tridi-kylä päätettiin maalata pirteillä väreillä. Kyliä erotti ennen virtaava joki, mutta nyt joen yli on rakennettu silta ja kaksi kylää on yhdistetty.

Myös Kampung Tridin vieressä, vilkkaan tien toisella puolella, sijaitsee väristään tunnettu kylä. Kampung Biru Arema, sininen kylä, on saanut sävynsä joko Marokon Chefchaouenista, Kreikan Santorinista tai paikallisen jalkapallojoukkue Areman tunnusväristä.

Jodipanin kylä on yksi esimerkki siitä, miten luovuus ja yhteisöllinen toiminta voivat muuttaa slummin turistikohteeksi ja parantaa näin asukkaiden elämänlaatua. Vastaavia hankkeita on toteutettu esimerkiksi Intian Dharavin slummialueella ja Argentiinan Buenos Airesin La Bocassa.

Kirjoittaja on Maailman Kuvalehden Indonesian kirjeenvaihtaja.

Jodipanissa taide on tominut tasa-arvon edistäjänä, parantanut asukkaiden itsetuntoa ja lisännyt yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!