Artikkelikuva
ShelterBox on osa YK:n hätäapuryhmää. Sen rooli on usein viedä apu sinne, missä isommat järjestöt eivät ole.

Teltta, huopia ja vedensuodatin  – Katastrofin jälkeen tarvitaan monia tarvikkeita: ”ShelterBox pyrkii löytämään sellaiset yhteisöt, jotka uhkaavat jäädä ilman apua”

Vuosituhannen vaihteessa perustettu ShelterBox pyrkii mahdollistamaan katastrofissa kodin menettäneille tilapäisen suojan.

Vuonna 2000 brittiläinen laivaston sukeltaja näki tv-ohjelman siitä, kuinka hankalaa auttaminen katastrofialueilla on. Hän sai idean: kompaktin avustuspakkauksen, josta löytyy kaikki, mitä katastrofissa kodin menettänyt tarvitsee.

Syntyi ShelterBox, kansainvälisen Rotary-verkoston tukema järjestö, joka toimittaa suoja- ja perustarvikkeita katastrofialueiden perheille. Nyt ShelterBoxilla on 15 maajärjestöä, yksi Suomessa.

”ShelterBox pyrkii mahdollistamaan kodin menettäneille tilapäisen suojan, jotta he voivat alkaa rakentaa elämäänsä uudelleen”, sanoo ShelterBox Suomen puheenjohtaja Tapio Vihersaari.

Selvitämme, mitä alueella tarvitaan ja teemme paikallishankintoja.

Suomessa järjestö tekee varainkeruuta. Maailmalla järjestö jakaa räätälöityjä tarvikepaketteja. Paketissa voi olla esimerkiksi teltta, pressuja, huopia, aurinkolamppu ja vedensuodatin.

”Alkuperäisen boksin sijaan selvitämme, mitä alueella tarvitaan ja teemme paikallishankintoja. Esimerkiksi Ukrainan pakkauksessa on mukana myös muovia, jolla rakennuksia voi korjata.”

ShelterBox on jo ehtinyt auttaa 2,5 miljoonaa ihmistä sadassa eri maassa. Järjestö on osa YK:n hätäapuryhmää. Sen rooli on usein viedä apu sinne, missä isommat järjestöt eivät ole.

”ShelterBox pyrkii löytämään sellaiset yhteisöt, jotka uhkaavat jäädä ilman apua. Menemme muutaman mailin pidemmälle.”

ShelterBox Suomi

Perustettu: 2000 (pääorganisaatio Britanniassa), 2013 (Suomi)

Motto: Katastrofin jälkeen yksikään ei ilman suojaa

Jos järjestö olisi eläin, se olisi kutojalintu – pieni, osaava ja yhteisöllinen. Kutojalintu auttaa naapuriakin hankkimaan oman kotipesän.

Järjestön voi lakkauttaa, kun pystytään muilla tavoilla varmistamaan, että luonnon ääri-ilmiöiden tai konfliktien takia kotinsa menettäneet saavat nopeasti tilapäistä suojaa ja perustarvikkeita.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!