Artikkelikuva
Lakialoite alkuperäiskansojen oikeuksien parantamiseksi ei saanut riiittävästi kannatusta Australiassa.

Australia sanoi ei – historiallinen lakialoite alkuperäiskansojen oikeuksien parantamiseksi kaatui kansanäänestyksessä

Australiassa pidettiin kansanäänestys siitä, perustetaanko maan alkuperäiskansoille neuvoa-antava elin. Elimen tarkoituksena olisi ollut käsitellä maan lakien vaikutusta alkuperäiskansojen yhteisöihin. Aloite kuitenkin kaatui kansanäänestyksessä.

Australialaiset kaatoivat historiallisen lain, joka olisi parantanut huomattavasti maan alkuperäiskansojen oikeuksia, uutisoi muun muassa uutistoimisto Reuters.

Lokakuun puolivälissä Australiassa pidettiin kansanäänestys siitä, perustetaanko maan alkuperäiskansoille neuvoa-antava elin. Elimen tarkoituksena olisi ollut käsitellä maan lakien vaikutusta alkuperäiskansojen yhteisöihin. Lisäksi sillä oli tarkoitus puuttua yhteisöjen kokemaan sosiaaliseen ja taloudelliseen eriarvoisuuteen.

Kaikissa Australian kuudessa osavaltiossa suurin osa äänestäjistä tiputti lipukkeen lakia vastaan. Lopputulema oli 60 prosenttia vastaan ja 40 puolesta.

Tarvitsemme äänen. Tarvitsemme rakennemuutoksen.

Ihmisoikeusjärjestöt ja tutkijat ovat ilmaisseet huolensa tuloksen seurauksista. Aloitteen puolesta kampanjoinut maan pääministeri Anthony Albanese sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei äänestystulos lopeta maan ponnisteluja tuoda ihmisiä yhteen.

Ehdotuksen kannattajat uskoivat sen aloittavan uuden aikakauden alkuperäiskansojen kanssa. Vastustajat puolestaan kritisoivat sitä tehottomaksi ja päätöksentekoa hidastavaksi. Brittilehti The Guardian uutisoi, että osa ehdotuksen vastustajista levitti valheellista tietoa äänestäjien houkuttelemiseksi.

Monet alkuperäiskansan edustajat kannattivat ehdotusta. Alkuperäiskansan johtaja ja ehdotuksen puolesta kampanjoinut Thomas Mayo kertoi Australian yleisradion ABC:n haastattelussa olevansa murtunut tuloksesta.

”Tarvitsemme äänen. Tarvitsemme rakennemuutoksen.”

Alkuperäiskansat kattavat 3,8 prosenttia Australian 26 miljoonan väestöstä. Kansat ovat asuttaneet maata 60 000 vuotta, mutta niitä ei mainita Australian perustuslaissa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!