Artikkelikuva
Afrikkalainen tanssi ja musiikki, saunominen sekä ryijynvalmistus ovat niiden asioiden joukossa, jotka ovat jo päätyneet suomalaiseen elävän perinnön luetteloon.

Mitä yhteistä on marjastuksella ja afrikkalaisella tanssilla? – Suomen aineetonta kulttuuriperintöä koostavalla listalla on jo yli 200 perinnettä

Museovirasto kerää esimerkkejä suomalaisesta elävästä perinteestä, jotta niiden tuntemus ja arvostus säilyisi.

Mitä yhteistä on saunomisella, moottorisahaveistolla sekä afrikkalaisella tanssilla ja musiikilla? Ne kaikki ovat aineetonta kulttuuriperintöä Suomessa.

Aineeton kulttuuriperintö on elävää perinnettä, jota harjoitetaan arjessa tai juhlassa.

Esimerkiksi, kun suomalainen perinnetekstiili on ryijy, aineeton perinne sen takana on ryijyn valmistus.

Museovirasto kerää esimerkkejä Elävän perinnön wikiluetteloon, josta löytyvät kaikki yllä mainitut sekä yli kaksisataa muuta perinnettä, esimerkiksi polttopallo, vapun juhlistus ja Suomen romanien lauluperinne.

”Listauksen tarkoituksena on pitää esillä perinteitä ja lisätä niiden arvostusta”, kertoo erikoisasiantuntija Leena Marsio Museovirastolta.

Luettelon takana on Unescon aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimus.
Sen on allekirjoittanut 180 maata. Maat ovat sitoutuneet listojen lisäksi vaalimaan perinteitä esimerkiksi koulutuksen ja tutkimuksen avulla. Sopimuksen piiriin kuuluvat myös vähemmistöjen perinteet.

”Tähän mennessä listallamme on vielä aika vähän Suomen moninaisuutta heijastavia artikkeleita, mutta onneksi lista laajenee tänä vuonna myös tältä osin”, Marsio sanoo.

Tänä vuonna juhlistetaan maailmanlaajuisesti Unescon aineettoman kulttuuriperintösopimuksen 20-vuotissynttäreitä ja Euroopassa elävän perinnön teemavuotta. Marsio haastaa ihmiset pohtimaan perinteiden merkitystä omassa elämässä.

”Moni löysi perinteiden luokse pandemian aikana. Ihmiset ryhtyivät neulomaan ja metsät täyttyivät retkeilijöistä. Uskon ajatukseen, että kun tuntee omaa kulttuuriaan, voi oppia myös muista kulttuureista.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!