Artikkelikuva
Pukkilassa sijaitsevassa Yado Oikawa -majatalossa voi kokea olevansa Japanissa. Yado tarkoittaa majataloa ja Oikawa kutsuvaa jokea. Porvoonjoki virtaakin aivan majatalon edustalla.

Tatami, puuamme ja mochi-kakkuja – Pukkilassa sijaitsee ainutlaatuinen pala Japania

Suomen ensimmäinen ja ainoa japanilainen majatalo Yado Oikawa saa vierailijan unohtamaan, että on Suomessa. Kokonaisvaltaiseen kokemukseen kuuluu kylpemistä, ruokaa ja aktiviteetteja.

Kävelet kivipolkua pitkin majatalon ovelle. Sisällä tatami joustaa jalkojen alla. Kietaiset aamutakin päälle ja sujautat zoki-tossut jalkaan. Hinokipuisessa ammeessa kylpyvesi on jo lämpimässä. Se hellii kylpijää eteerisillä öljyillä.

Illalliselle tarjolla on perinteistä japanilaista vierasruokaa skiyakia, joka valmistuu valurautapannussa. Jälkiruoaksi on vihreää teetä ja mochi-kakkuja.

Tatamilla voisi istuskella loputtomiin, pysähtyneessä tunnelmassa. Jos tekemistä kaipaa, tarjolla on japanilaisia elokuvia, kirjallisuutta ja musiikkia. Tovi jos toinenkin kuluu mukavasti myös origameja taitellessa.

Majatalossa vierailleet sanovat kaikki samaa: vuorokauden aikana unohtaa tyystin, ettei ole oikeasti Japanissa.

Sillä nyt ei tosiaan olla Japanissa, vaan Pukkilassa historiallisella meijerialueella. Majatalo Yado Oikawa on Suomen ensimmäinen ja ainoa japanilainen majatalo.

Puutarha on laadittu japanilaisen puutarhamestarin ohjeilla. Kiviasetelmissa tosiaan näkyy mestarin kädenjälki, huolellinen ja silti luonnollinen.

Majatalon tarina on kertomisen arvoinen. Se sai alkunsa vuonna 1998, kun Riitta Oikawa perusti Yado Oikawan. Hän halusi tarjota suomalaisille palan japanilaista kulttuuria. Idea sai pontta lahjaksi saadusta hinokiburosta – puuammeesta, joka on edelleen majatalon sydän.

Yado tarkoittaa majataloa ja Oikawa kutsuvaa jokea. Porvoonjoki virtaakin aivan majatalon edustalla. Huoneisto on saanut inspiraationsa Honshu-saaren vuoristoseutujen ryokan-majataloista. Puutarha taas on laadittu japanilaisen puutarhamestarin ohjeilla. Kiviasetelmissa tosiaan näkyy mestarin kädenjälki, huolellinen ja silti luonnollinen.

Majatalo tarjoaa apua akuuttiin Japani-kuumeeseen, mutta se sopii mainiosti niillekin, joille matka Japaniin ei ole koskaan ollut suunnitteilla. Sillä kukapa ei nauttisi siitä, että irtoaa hetkeksi niin täysin arjesta, että unohtaa vallan missä maassa on.

Oma elämysvuorokausi kannattaa varata hyvissä ajoin, sillä kysyntää riittää. Tarjolla on erilaisia paketteja, oli matkassa sitten yksin tai isommankin seurueen kanssa. Jos yöpymisen sijaan haluaa käydä paikalla vain tutustumassa, majatalosta voi varata myös teehetken.

Lisätiedot: Yado Oikawa

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!