Artikkelikuva
Majakkaharrastus on ollut viime vuosina nosteessa. Majakkaseuran jäsenmäärä on kasvanut, ja kysyntä seuran järjestämille majakkaretkille on ylittänyt odotukset.

Tyrskyjen vuolemat kalliot, punaiset puumökit ja Suomen vanhin toiminnassa oleva majakka – Utön saari tarjoaa vierailijalle seikkailun tuntua

Kaipaatko meriseikkailua? Suomen eteläisin saari Utö voi olla seuraava matkakohteesi. Saarelta löytyy tunnelmallinen punamökkinen kylä ja hulppea satoja vuosia vanha majakka. Saarelle pääsee vuodenajasta riippumatta helposti lautalla.

Ensin näkyvät tyrskyjen vuolemat kalliot, sitten punaiset puumökit. Niiden ylle kohoaa saaren varsinainen vetonaula: Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva majakka. Se on ohjannut merenkulkijoita yli 200 vuoden ajan. Majakkatoimintaa saarella on ollut vieläkin kauemmin, 1500-luvulta lähtien.

Utö on Suomen eteläisin saari. Ulkosaareksi se on siitä erityinen, että siellä eletään ympäri vuoden. Kylässä on viitisenkymmentä asukasta. Saarelta löytyy hotellimajoitusta ja mökkejä, ravintola ja kahvila, jopa pieni kyläkauppa.

Saaren tutkiminen käy helposti itsekin, mutta lisämaustetta saa, kun osallistuu saaren asukkaan järjestämälle kierrokselle.

Utöseen pääsee helposti, sillä maksuton lautta liikennöi Nauvon Pärnäisten satamasta ympäri vuoden. Kesä ei siis suinkaan ole ainoa vuodenaika, jolloin majakkasaaresta pääsee nauttimaan.

Monien mielestä Utö on oikeastaan tunnelmallisimmillaan juuri talvella: silloin keskellä Itämerta kyhjöttävän saaren rauha todella laskeutuu ylle. Pimeää merenselkää lakaisee vain majakan valo.

Ulkosaaristossa vuodenajat tulevat lähelle, ja innokkaimmat harrastajat haluavat kokea majakat kaikkina vuodenaikoina. Mikä vuodenaika sinua kiehtoo?

Majakkaharrastus ylipäänsä on nosteessa. Viime vuosina Majakkaseuran jäsenmäärä on kasvanut, ja kysyntä seuran järjestämille majakkaretkille on ylittänyt odotukset. Majakkaharrastus vie helposti mennessään. Silloin syntyy halu säilyttää majakat myös tuleville sukupolville. Kunnostustalkoot ovat nekin nykyään suosittuja.

Majakoita on Suomessa päälle 80. Niiden viehätys lienee osaltaan siinä, että ne sijaitsevat yleensä vaikeakulkuisessa ulkosaaristossa. Majakoissa tuntuu ja tuoksuu seikkailu.

Onneksi on sellaisiakin majakoita, joihin pääsee helposti. Utö on siitä oiva esimerkki: se on helppo kohde, joka sopii perheillekin – tunnelmasta lainkaan tinkimättä.

Ulkosaaristossa vuodenajat tulevat lähelle, ja innokkaimmat harrastajat haluavat kokea majakat kaikkina vuodenaikoina. Mikä vuodenaika sinua kiehtoo? Nyt ei muuta kuin majakkareissua suunnittelemaan!

Mitä Utön saari ja kylä
Missä Utön saarella
Lisätiedot Suomen Majakkaseura ja Visit Utö

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!