Artikkelikuva
Sepideh Rahaa tutkii taiteessaan muun muassa äitiyttä ja sen suhdetta nautintoon. Kuvassa Rahaan teos.

Saako äiti tuntea nautintoa? Iranilaistaustaiset kuvataiteilijat pohtivat näyttelyssään naisvartaloa sekä katsetta poliittisena voimana

Mikä on äitiyden suhde nautintoon? Entä miten katsetta voi käyttää vastarinnan eleenä? Sepideh Rahaan ja Elham Rahmatin Coming together -projektissa Stoan galleria muuttuu ateljeeksi, työskentelytilaksi, jossa on nähtävillä myös taiteilijoiden aiempia teoksia.

Iranilaistaustaiset kuvataiteilijat Sepideh Rahaa ja Elham Rahmati ovat muuttaneet Stoan galleriatilan ateljeeksi, jossa he luovat uusia teoksia ja esittelevät aiempia töitään.

Coming together -projektissa Stoan galleria toimii paitsi heidän työskentelytilanaan, myös kokoontumispaikkana 31.12. asti. Näyttelyn aiheina ovat naisvartalo sekä katseen voima poliittisena voimana ja vastarintana.

Nykytaiteen tohtoriopintoja Aalto-yliopistossa suorittava Sepideh Rahaa (s. 1981) on tutkinut kuvissaan äitiyttä ja sen suhdetta nautintoon. Äitiys esitetään usein pyhänä, hyveellisenä ja epäitsekkäänä. Näemme harvoin kuvia, joissa äitiys yhdistetään nautintoon ja seksiin – ikään kuin äitiys tarkoittaisi itsensä unohtamista, pelkkää uhrautumista.

Rahaa kyseenalaistaa töissään vallitsevia valtarakenteita, sosiaalisia normeja ja konventioita keskittyen naiseuteen, tarinankerrontaan ja arkiseen vastarintaan.

Helsinkiläisen kuraattorin, toimittajan ja kuvataiteilijan Elham Rahmatin (s. 1989) piirustussarja tutkii katsetta, joka voi olla vastarinnan ele ja haastaa auktoriteetteja. Katse on poliittinen, se voi olla vaarallinen.

Rahmati on riippumattoman, kuukausittain ilmestyvän NO NIIN -verkkolehden perustaja ja toimittaja.

Sepideh Rahaa & Elham Rahmati: Coming together, 11. marraskuuta 2022 – 31. joulukuuta 2022, Kulttuurikeskus Stoan galleria, Turunlinnantie 1, Helsinki, vapaa pääsy

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!