Artikkelikuva
Teemu Silvánin kuvaamassa ja Tiina Tuppuraisen kirjoittamassa kirjassa nuorten lisäksi ääneen pääsevät tutkijat ja urheiluorganisaatioiden edustajat.

Sateenkaarinuoret kertovat ajankohtaisessa kirjassa millaisia haasteita he kohtaavat urheilun parissa: hetero-oletteista valmennusta ja vaikeuksia pukukopissa

Urheilumaailman jähmeät rakenteet ovat alkaneet vapista, kun yhä useampi vaatii seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille oikeutta olla oma itsensä myös urheilun parissa.

Sateenkaarinuoret harrastavat vähemmän urheilua kiusatuksi tulemisen pelon takia. Tämä oli yksi syy, miksi valokuvaaja Teemu Silván ehdotti kirjan tekemistä Like-kustannukselle.

”En haluaisi elää yhteiskunnassa, joka kohtelee jäseniään näin”, Silván sanoo.

Sateenkaarinuorten voimakirjassa Rakkaudesta lajiin neljätoista nuorta kertoo oman kipeän, koskettavan ja kannustavan tarinansa. Muun muassa korkeushyppääjä Jade Nyström, jääkiekkoilija Janne Puhakka ja yleisurheilija Senni Salminen kuvaavat tietään lajinsa huipulle saakka.

”Hämmästyin, kuinka rohkeita nuoret suomalaisurheilijat ovat antaessaan kasvot urheilun monimuotoisuudelle. Nuorin kirjassa esiintyvä henkilö oli 14-­vuotias”, Silván sanoo.

Hän sai kuulla esmerkiksi nuorten kohtaamista vaikeuksista pukukopeissa ja kuinka hetero-oletteisia valmentajien otteet ovat olleet. Rohkeissa tarinoissa urheilu tarjoaa nuorille onnistumisen elämyksiä ja mahdollisuuden toteuttaa unelmiaan.

Urheilumaailman jähmeät rakenteet ovat alkaneet vapista, kun yhä useampi vaatii seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille oikeutta olla oma itsensä myös urheilun parissa.

Tiina Tuppuraisen kirjoittamassa kirjassa aiheesta puhuvat myös tutkijat ja urheiluorganisaatioiden edustajat.

Teemu Silván ja Tiina Tuppurainen: Rakkaudesta lajiin. Like, 176 s

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!