Artikkelikuva
Vanha Rauma valittiin vuoden kaupunginosaksi 2022.

Rauma ja Rovaniemi odottavat uusia ja vanhoja kävijöitä

Valitsimme kaksi houkuttelevaa kotimaan matkakohdetta loppukesäksi ja syyskauden aluksi.

Vanha Rauma kutsuu kesälomamatkailijoita nyt kukkeampana ja tunnelmallisempana kuin koskaan. Suomen Kotiseutuliitto valitsi toukokuussa Vanhan Rauman Vuoden kaupunginosaksi 2022.
”Vanha Rauma on kestävyyden elävä ilmentymä ja huikea rakennusperintökohde, jota vaalitaan ylpeydellä”, todetaan valintaraadin perusteluissa.
”Erityisen huomionarvoista on hiljainen äänimaisema, joka tekee olosta miellyttävän, turvallisen ja terveellisen. Tämän on mahdollistanut alueen hyvä liikennesuunnittelu”, perusteluissa sanotaan.
Vanha Rauma hyväksyttiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1991 ainutlaatuisena esimerkkinä elävästä ja hyvin säilyneestä vanhasta pohjoismaisesta puukaupungista.
Rauma on ollut maailmanperintökohde nyt 30 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Vanhan Rauman korjausrakentamiskeskus Tammelan julkisivua täydennetään kauan toivotulla portilla. Myös Tammelan uudistettu verstas avataan kesällä. Tervemenoa Raumalle, siis!

Kotiseutupäivät kutsuvat ihmisiä tänä vuonna Rovaniemelle.

Rovaniemi kutsuu juurille: ”Mistä sie olet pois?”

Syyskuinen Rovaniemi houkuttelee kaupunkiin seudulta lähteneitä ja juurista ja identiteetistä ylipäätään kiinnostuneita ihmisiä. Kaupunki nimittäin emännöi tänä vuonna valtakunnallisia kotiseutupäiviä.
9.–11. syyskuuta järjestettävä tapahtuma juhlistaa rovaniemeläisiä juuriaan, kulttuuriaan, historiaansa ja asukkaitaan. Viikonlopun tunnelmaa kohottaa samanaikaisesti vietettävä Rovaniemi-viikko vadonkorjuumarkkinoineen ja Sahanperän Savottoineen.
Valtakunnalliset kotiseutupäivät on maamme suurin vuotuinen kotiseututapahtuma, joka on järjestetty 1949 lähtien. Rovaniemellä päivien teemaksi on valittu juuret ja kotiseutuidentiteetti.
Tapahtuman slogan ”Mistä sie olet pois?” on sananmukainen käännös saamen kielestä ”Gos don leat eret?”.
Ohjelmassa on seminaareja, keskustelukammareita, konsertteja, folklorea, retkiä ja tietenkin gaalailta.
Rovaniemen kotiseutupäivien suojelija, Arktisen keskuksen johtaja Johanna Ikävalko näkee tapahtuman Rovaniemelle mahdollisuutena tulla nähdyksi uudessa valossa.
Tapahtuman teemaa ”Mistä sie olet pois?” Ikävalko pitää viehättävänä kysymyksenä, joka laittaa vastaajan pohtimaan omia juuriaan, peilaamaan identiteettiään ja kasvuympäristönsä vaikutusta itseen. Vieras voi pysähtyä hetkeksi miettimään ”Mistä minä oikeastaan tulen” ja erityisesti ”Mitä toin Rovaniemelle tullessani?”

Lisätiedot: Valtakunnalliset kotiseutupäivät

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!