Artikkelikuva
Intiassa pyrittiin taannoin myrkyttämään kulkukoiria. Sen sijaan kuolikin joukoittain korppikotkia.

Kemialliset saasteet uhkaavat tropiikin eläinlajeja: ”Myrkytämme eläimiä tietoisesti”

Kemialliset saasteet heikentävät eläimien kuntoa ja hedelmällisyyttä. Tutkimuksessa selvisi, että saasteet uhkaavat tropiikin nisäkkäitä yhä enemmän.

Trooppiset nisäkkäät ovat yhä alttiimpia kemialliselle saasteelle, kuten erilaisille muoveille, lääkkeille, torjunta-aineille ja nanohiukkasille, selviää toukokuussa julkaistussa tutkimuksessa.

Biological Conservation -lehden julkaisemassa tutkimuksessa arvioitiin nisäkkäiden kemiallisille saasteille altistumista ja sitä, miten saasteet vaikuttavat nisäkkäiden elinpiirin kanssa.

Kemiallisille saasteille altistuminen on eläimille vaarallista ja johtaa jopa
massakuolemiin. Esimerkiksi huhtikuussa Intiassa pyrittiin myrkyttämään kulkukoiria, mutta sen seurauksena kuolikin joukoittain korppikotkia, ympäristösivusto Mongabay kertoo.

Altistuminen voi haitata eläimiä ja niihin kohdistuvia suojelutoimia.

Muut kuin kuolemaan johtavat vaikutukset, kuten heikentynyt kunto tai hedelmällisyys, voivat kuitenkin olla pitkällä aikavälillä suurempi huolenaihe, asiantuntijat varoittavat. Yksi tutkimuksen tekijöistä, professori Colin Chapman, kommentoi Mongabaylle, että myrkytämme trooppisia eläimiä tietoisesti.

”Emme tiedä myrkytyksen vaikutuksia, mutta tiedämme, että myrkytämme niitä. Tiedämme myös myrkyttävämme itsemme, emmekä tästä tiedosta huolimatta toimi.”

Chapman sanoo, että on epätodennäköistä, että lajit kuolevat sukupuuttoon kemiallisen saasteen vuoksi, mutta altistuminen voi haitata eläimiä ja niihin kohdistuvia suojelutoimia.