Artikkelikuva
Koristekalat uivat pyydykseen. Yhden teorian mukaan kalojen värikäs kimallus ja kiiltely johtuu joen tummasta vedestä. Kalat tunnistavat ulkonäön perusteella lajit, joiden kanssa ne lisääntyvät. Evoluution kannalta silmiinpistävimmät yksilöt ovat siis voittajia.

Pinheiro ja da Silva pyytävät viikoittain 40 000 neontetraa – Kalan matka koristeeksi alkaa Amazonilta

Kuljetetaanko kaloja ympäri maailmaa vain, jotta niitä voidaan käyttää akvaariokoristeena Euroopassa, USA:ssa ja Japanissa? Eläinsuojelujärjestöjen mielestä tämä on hulluutta. Brasilian Amazonin kalastajat ajattelevat asiasta toisin.

Brasilialaisen Barcelosin kaupungin kohdalla Rio Negro -joki on leveä. Joen haarat mutkittelevat satojen neliökilometrien laajuisessa sademetsässä. Célia Castro Pinheiro ja Jel Pereira da Silva heittävät pyydyksen veteen. Pinheiro nakkaa syötiksi piraijan pään.

Tiivis kalaparvi alkaa kiertää pyydyksen ympärillä.

Sekuntia myöhemmin ensimmäiset kalat uivat syöttiin. ”Kun kalat ovat kylläisiä, ne tajuavat olevansa ansassa”, Pinheiro sanoo.

Pariskunta asuu Amazonasin osavaltiossa Luoteis-Brasiliassa. Rio Negro -joella he pyydystävät päivittäin kaloja, jotka päätyvät akvaarioihin eri puolille maailmaa. Maailmassa arvioidaan olevan yli satamiljoonaa akvaariota, niistä suurin osa Euroopassa, Yhysvalloissa ja Japanissa. Koristekalakaupan volyymi on noin kymmenen miljardia dollaria vuodessa.

Barcelosin ympärillä olevan joen haaroissa elää arviolta neljästä kahdeksaan tuhatta kalalajia.

Bisnes on kuitenkin suurennuslasin alla. Eläinsuojelujärjestöt ovat kritisoineet vuosien ajan eläinten pyyntiä ja lennättämistä eri puolille maailmaa. Järjestöt ovat puuttuneet säilytys- ja kuljetustapoihin: kaloja lähetetään vedellä täytetyissä muovipusseissa. Jos kalat eivät kuole vangitsemisen ja kuljetuksen aikana kärsimiinsä vaurioihin, ne kuolevat sairauksiin, jotka johtuvat muuttuneista vesiolosuhteista.

Eläinoikeusjärjestö PETA haluaisi lopettaa koko bisneksen. Havaiji tekikin niin: kielsi kaupallisen akvaariokalastuksen tammikuussa 2021. Muu maailma voisi seurata esimerkkiä.

Mutta mitä tapahtuu ihmisille, jotka elävät tästä bisneksestä? Pelkästään Rio Negrossa akvaariokalabisnes elättää 40 000 kalastajaa.

Koristekalojen pyynti Rio Negrolla ei ole vaikeaa, täytyy vain tietää oikeat paikat. Barcelosin ympärillä olevan joen haaroissa elää arviolta neljästä kahdeksaan tuhatta kalalajia. Pinheiro ja da Silva asuvat Rio Negron rannalla veneessä. Heidän kotikylänsä on muuttunut paljon viime vuosina. 1980-luvulla alueelle löysi iso joukko ulkomaalaisia urheilukalastajia. Jotkut kalastajat olivat akvaarioiden omistajia ja innostuivat nähdessään neontetraparvien uivan veneensä ohi.

Kun koristekalojen kysyntä alueella kasvoi, käynnistyi liiketoimintaa, joka loi työpaikkoja niin kalastukseen kuin kauppa- ja ravintola-alalle. Barcelosista tuli maailman koristekalastuksen pääkaupunki.

Muutama vuosi sitten bisnes romahti. Yksi Manauksen suurimmista jälleenmyyjistä lopetti, eikä neontetrojen kysyntään enää pystytty vastaamaan. Niinpä akvaarioiden välittäjät erityisesti Tšekin tasavallassa ja Indonesiassa alkoivat kasvattaa suosittuja lajeja massatuotantona.

Pitkät kuljetusreitit ja huonosti palkatut kalastajat laskevat Amazonin luonnonvaraisen koristekalastuksen kysyntää. Manausin yliopistossa biologina työskentelevä Joely-Anna Mota näkee asian toisin kuin eläinsojelujärjestöt: ala voi tarjota mahdollisuuksia kalastajille ja luonnolle. ”Koristekalojen pyynti voi auttaa suojelemaan sademetsiä”, Mota sanoo.

Aiemmin asiakkaat painottivat määriä. Nyt ihmiset ostavat tarinoita ja haluavat tietää tuotteen alkuperästä.

1980-luvun lopulla taiwanilainen biologi Ning Labbish Chao tutki koristekalojen pyynnin seurauksia. Mittaukset osoittivat, että kannat pysyivät muuttumattomina, sillä kuivalla kaudella monet Rio Negron kalaparvet ovat loukussa vesilammikoissa ja kuolevat nälkään. Vain häviävän pieni osa populaatiosta selviää kuivasta kaudesta. Kun tämä huomioidaan, koristekalastuksella ei ole Motan mukaan merkitystä kantojen kannalta.

Chao perusti vuonna 1991 koristekalastusta edistävän hankkeen, jota kutsutaan nimellä Project Ornamental Fish. Hanketta tukevat muun muassa WWF, World Pet Association ja YK:n maailman elintarvikejärjestö.

”Aiemmin asiakkaat painottivat määriä. He halusivat mahdollisimman paljon vastinetta rahoilleen. Nyt ihmiset ostavat tarinoita ja haluavat tietää tuotteen alkuperästä. Siksi kehitimme Brasilian maatalousministeriön kanssa sertifikaatin Rio Negron neontetralle. Nyt neontetra on samalla viivalla kuin Parman kinkku tai samppanja”, Mota kertoo.

Tässä Jel Pereira da Silva ja Célia Castro Pinheiro palaamassa Daracuaan koristekalapyydysten tyhjennyksen jälkeen.
Viljeltyjä kaloja ei pidetä yhtä kauniina kuin luonnonkaloja, koska niistä puuttuu geneettinen monimuotoisuus. Toki ne ovat myös kalliimpia. Viljeltyjen kalojen toimittaminen on kuitenkin luotettavaa, mikä on lisännyt niiden suosiota Euroopassa, jossa suuret lemmikkikauppaketjut hallitsevat nyt markkinoita. Luonnonvaraisen koristekalastuksen laskettua Barcelosin liiketoiminnan volyymi on nykyisin noin puolet siitä, mitä se oli 15 vuotta sitten.
Maailman myydyin koristekala on neontetra. Pinheiro ja da Silva pyytävät niitä viikoittain noin 40 000. Tuhannen kappaleen satsista saa viitisen euroa – 0,5 eurosenttiä per kala. Pariskunta tienaa siis viikossa noin 200 euroa. Eurooppalainen asiakas puolestaan maksaa jokaisesta luonnosta pyydetystä neontetrasta kaksi euroa ja enemmänkin – neljäsataa kertaa enemmän kuin kalastajat saavat.
Hylätty vene Daracuan kylän rannalla. Näitä veneitä hyödynnetään väliaikaiskoteina. Niillä kuljetetaan myös tavaroita.
Jel Pereira da Silva korjaa krokotiilin vaurioittamaa pyydystä.
Makean veden kaloja tunnetaan maailmassa yli 10 000 lajia. Niistä 5 300:lla käydään kauppaa. Suurin osa Brasilian lemmikkikaupoista ostettavista eläimistä tulee kalojen kasvatuslaitoksista, pienempi osa trooppisista joista.

Evgeny Makarov on venäläistaustainen valokuvaaja, joka asuu Brasilian Rio de Janeirossa ja Saksan Bonnissa. Työssään häntä kiinnostaa eri puolilla maailmaa elävien ihmisten tapa hahmottaa maailma ja selviytyä oman elämänsä haasteista. Ennen tätä kuvausmatkaa Makarovilla ei ollut mitään käsitystä, mistä eurooppalaisten akvaarioiden koristekalat tulevat. ”Oli vaikuttavaa nähdä, kuinka koristekalojen pyynti vaikuttaa paikallisten ihmisten elämään Amazonilla”, hän sanoo

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!