Artikkelikuva
Nuori nigerialaismies ajautui maan sulkeutumisen myötä työttömäksi ja kerjää nyt rahaa kadulla. Nigerian hallitus sulki maan estääkseen koronaviruspandemian leviämisen.

Köyhyys laskee kaikkialla – paitsi hauraissa valtioissa

Vuonna 2030 vakaissa valtioissa ollaan jo monta askelta lähempänä köyhyyden poistamista. Hauraissa valtioissa sen sijaan on enemmän köyhyydessä asuvia ihmisiä kuin koskaan: 65 prosenttia kaikista maailman köyhistä.

Missä valtaosa maailman köyhistä asuu? Tällä hetkellä Intiassa, mutta kun vuosikymmen vaihtuu, tilanne on jo toinen.

Maailmassa on nyt meneillään köyhyyden vastaisen kamppailun käännekohta. World Data Labin arvioiden mukaan jo ensi vuonna yli puolet maailman absoluuttisessa köyhyydessä elävistä ihmisistä asuu niin kutsutuissa hauraissa valtioissa.

Maailmanpankin mukaan maailmassa on tällä hetkellä 39 haurasta valtiota. Ne ovat maita, jotka eivät kykene pitämään yllä hallintoaan ja instituutioitaan. Ne ovat alttiita konflikteille, ja niiden kyky vastata kriiseihin ja katastrofeihin on heikko.

Köyhyyden vastainen taistelu tulisi keskittää hauraisiin valtioihin.

Vuonna 2030 vakaissa valtioissa ollaan jo monta askelta lähempänä köyhyyden poistamista. Hauraissa valtioissa sen sijaan on enemmän köyhyydessä asuvia ihmisiä kuin koskaan: 360 miljoonaa ihmistä, siis 65 prosenttia kaikista maailman köyhistä. Heistä puolet on lapsia.

Köyhyyden vastainen taistelu tulisi siis keskittää hauraisiin valtioihin, World Data
Lab arvioi. Näistä erityisesti kaksi nousee esiin: Nigeria ja Kongon demokraattinen tasavalta. Vuonna 2030 kolmasosa maailman köyhistä asuu näissä kahdessa maassa.

Erityisen suurena riskinä Nigeriassa ja Kongossa on, että ne ajautuvat itseään ruokkivaan kehitykseen, jossa köyhyys kiihdyttää konfliktien todennäköisyyttä.

Köyhyyden kehitys vuosituhannen alusta vuoteen 2030:

Vuoteen 2030 mennessä eniten köyhyydestä kärsiviä asuu näissä valtioissa:

Lähde: World Data Lab

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!