Artikkelikuva
Vuonna 2013 Prayagraj'n Kumbh Melaan osallistui järjestäjien mukaan jopa 120 miljoonaa ihmistä. Valokuvaaja Ville Palonen oli yksi heistä - samoin tämän kuvassa oleva mies.

Hindujen Kumbh Mela -juhlaan osallistuu jopa prosentti ihmiskunnasta

Maailman suurin uskonnollinen tapahtuma on Hindujen Kumbh Mela.

Alkuun varoituksen sana: tilastoissa on aina tiettyä epävarmuutta, ja tämänkertaisen Maailmanennätys-jutun luvuissa sitä on vielä tavallista enemmän.

On helppoa mitata vaikkapa teatterikävijöiden tai koronatartuntojen määrää, mutta kun kymmenet miljoonat pyhiinvaeltajat kokoontuvat ihmiskunnan suurimpaan juhlaan, parhaimmatkin arviot ovat väistämättä epätarkkoja.

Hindujen Kumbh Mela -juhlia järjestetään Intiassa kolmen vuoden välein neljällä eri paikkakunnalla. Niistä kaikki ovat suuria, mutta suurin on 12 vuoden välein Prayagraj’ssa (entisessä Allahabadissa) järjestettävä Maha Kumbh Mela.

Kumbh Mela jatkuu useiden viikkojen ajan.

Vuonna 2013 Prayagraj’n Kumbh Melaan osallistui järjestäjien mukaan jopa 120 miljoonaa ihmistä. Ihan pieniä eivät ole välivuosien ja muiden paikkakuntien pienemmät Kumbh Melatkaan. Vuoden 2007 kävijämääräksi viranomaiset arvioivat 70 miljoonaa.

Lukemissa voi olla huomattavaa liioittelua, mutta siitä ei pääse mihinkään, että väkeä on liikkeellä paljon. Yksi tapa suhteellistaa asiaa on, että kaikista maailman ihmisistä jopa yksi sadasta osallistuu Kumbh Melaan.

Isojen lukujen hämmästelyn jälkeen on tosin hieman pilattava iloa kertomalla, että aivan kaikki osallistujat eivät ole koolla samaan aikaan. Kumbh Mela näet jatkuu useiden viikkojen ajan. Tärkeimpien juhlapäivien osallistujamäärä mitataan silti kymmenissä miljoonissa.

Kumbh Melan keskeinen rituaali on puhdistautuminen pyhänä pidetyissä joissa. Jokainen neljästä juhlakaupungista sijaitsee jokien varrella. Prayagraj sijaitsee Ganges- ja Yamuna-jokien yhtymäkohdassa. Hindulaisen uskomuksen mukaan myös myyttinen Sarasvati-joki kohtaa reaalimaailman virrat samassa paikassa. Pyhän veden uskotaan vievän epäpuhtaudet mukanaan. Tieteellisempi näkökulma asiaan on, että Gangesin vesi on äärimmäisen saastunutta.

Jos tarkastellaan kävijämääriä osuutena kyseisen uskonnon harjoittajista, Suviseurat on melkoinen megatapahtuma.

Suomen suurin uskonnollinen tapahtuma on vanhoillislestadiolaisten Suviseurat, joka kerää joka kesä tyypillisesti 70 000–80 000 kävijää. Joitakin satoja vieraita saapuu ulkomailta, mutta ylivoimaisesti suurin osa on suomalaisia. Jos Luoja ja koronavirus suovat, seuraavat Suviseurat järjestetään heinäkuussa 2021 Reisjärvellä.

Jos tarkastellaan kävijämääriä osuutena kyseisen uskonnon harjoittajista, Suviseurat onkin melkoinen megatapahtuma. Kumbh Melaan näet osallistuu enimmilläänkin kymmenesosa kaikista hinduista, mutta Suviseuroille osallistuu jopa puolet kaikista maailman lestadiolaisista.

Maailman suurimmat uskonnolliset kokoontumiset -taulukko
Maailman suurimmat uskonnolliset kokoontumiset

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!