Artikkelikuva
Koirien käyttöä koronatestauksessa tutkitaan parhaillaan Suomessa.

Koirat voivat tehdä koronatestauksesta huomattavasti nykyistä miellyttävämpää

Tutkimuksissa on havaittu koirien tunnistavan koronavirustartunnan nopeasti ja luotettavasti.

Ensin monen päivän jonotus ja sitten tikku sieraimesta syvälle nieluun? Jos tutkimus etenee ennakoidusti, kohta koronatestejä voidaan tehdä huomattavasti miellyttävämmin. Keväällä pandemian alettua alettiin nimittäin tutkia, voivatko koirat tunnistaa koronavirustartunnan hajun perusteella. 

Koronakoirien kouluttamisesta ja toiminnasta vastaa Wise Nose -yhdistys, joka tekee yhteistyötä muun muassa Helsingin yliopiston kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osaston kanssa.

Toukokuussa Helsingin yliopisto kertoi, että tutkimuksessa havaittiin koirien suoriutuvan tehtävästä nopeasti ja saavuttavan luotettavia tuloksia. Syksyllä aloitettiinkin jo Helsinki-Vantaan lentokentällä koronakoirien kokeellinen käyttö koronatapausten löytämiseksi matkustajien joukosta. 

Kullakin koronakoiralla oli jo hajuerottelukoulutusta taustallaan. Tällaisille koirille lisäkoulutusta tarvitaan muutamasta tunnista muutamaan kuukauteen. Tutkimukset ovat kuitenkin vielä kesken.

Hajuaisti on koiran vahvin ja tärkein aisti. Koiralla on noin 220 miljoonaa hajusolua, ihmisellä vain viisi miljoonaa. Koira pystyy erottelemaan jopa 2000 erilaista hajua. Jo ennestään koirat ovat haistelleet virkatehtävissä esimerkiksi huumeita, rahaa, pommeja, luteita, rottia, hometta ja osallistuneet etsintöihin. Sairauksista on tutkittu esimerkiksi malarian ja eri syöpätyyppien haistelua.