Artikkelikuva
Koirien käyttöä koronatestauksessa tutkitaan parhaillaan Suomessa.

Koirat voivat tehdä koronatestauksesta huomattavasti nykyistä miellyttävämpää

Tutkimuksissa on havaittu koirien tunnistavan koronavirustartunnan nopeasti ja luotettavasti.

Ensin monen päivän jonotus ja sitten tikku sieraimesta syvälle nieluun? Jos tutkimus etenee ennakoidusti, kohta koronatestejä voidaan tehdä huomattavasti miellyttävämmin. Keväällä pandemian alettua alettiin nimittäin tutkia, voivatko koirat tunnistaa koronavirustartunnan hajun perusteella. 

Koronakoirien kouluttamisesta ja toiminnasta vastaa Wise Nose -yhdistys, joka tekee yhteistyötä muun muassa Helsingin yliopiston kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osaston kanssa.

Toukokuussa Helsingin yliopisto kertoi, että tutkimuksessa havaittiin koirien suoriutuvan tehtävästä nopeasti ja saavuttavan luotettavia tuloksia. Syksyllä aloitettiinkin jo Helsinki-Vantaan lentokentällä koronakoirien kokeellinen käyttö koronatapausten löytämiseksi matkustajien joukosta. 

Kullakin koronakoiralla oli jo hajuerottelukoulutusta taustallaan. Tällaisille koirille lisäkoulutusta tarvitaan muutamasta tunnista muutamaan kuukauteen. Tutkimukset ovat kuitenkin vielä kesken.

Hajuaisti on koiran vahvin ja tärkein aisti. Koiralla on noin 220 miljoonaa hajusolua, ihmisellä vain viisi miljoonaa. Koira pystyy erottelemaan jopa 2000 erilaista hajua. Jo ennestään koirat ovat haistelleet virkatehtävissä esimerkiksi huumeita, rahaa, pommeja, luteita, rottia, hometta ja osallistuneet etsintöihin. Sairauksista on tutkittu esimerkiksi malarian ja eri syöpätyyppien haistelua.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!