Artikkelikuva

”Somalia tarvitsee naisia”

African Care ry:n Nur Mohamud työskentelee sen eteen, että mahdollisimman monen somalialaisen naisen synnytys olisi turvallinen.

Somalia on vaarallinen maa synnyttää.
Kyllä, tilastojen mukaan se on yksi vaarallisimmista. Syynä tähän on etenkin synnytyspaikkojen vähyys ja heikko saavutettavuus. Myös ammattitaitoisista kätilöistä on pulaa.

On tärkeää, että turvallinen synnyttäminen on maksutonta.
Kyllä. Maksulliset klinikat tai synnytyssairaalat eivät ole vaihtoehto ihmisille, jotka joutuvat elämään vain muutamalla eurolla päivässä.

Äitiyspakkaus kuuluu kaikille maailman naisille.
Kokoamme somalialaisella klinikalla synnyttäville äideille paikallisista tarvikkeista valmistetun äitiyspakkauksen. Köyhistä oloista tulevilla ei välttämättä ole varaa esimerkiksi hygieniatarvikkeisiin.

Kätilöiden työtä ei arvosteta tarpeeksi.
Paljon puhutaan kätilöiden arvostuksesta, mutta se ei valitettavasti näy työllistymisessä tai palkkauksessa. 

Osaavat ja koulutetut naiset ovat Somalian tulevaisuus.
Jälleenrakennukseen tarvitaan naisia. Somaliassa on paljon koulutettuja naisia, joille on annettava mahdollisuus osallistua yhteiskunnan kehittämiseen.

On parasta, että terveysklinikkaa johtaa nainen.
Naisvaltaisella alalla naisjohtaja ehkä ymmärtää työntekijöitään paremmin. Johtajuustaito on
kuitenkin ensisijaista.

Maahanmuuttajien on vaikeampi saavuttaa hyvinvointi- ja terveyspalveluita.
Suurella osalla maahanmuuttajista etenkin kielimuuri tulee vastaan. Tärkeän tiedon saavuttaminen voi olla hankalaa, jos ei pysty seuraamaan viranomaisten tiedotteita. Korona-pandemian aikana tämä on tullut selvästi esille.

On tärkeää, että suomalaiset tukevat tällaisia hankkeita Somalaissa.
Ehdottomasti! Olemme kiitollisia, että suomalaiset lahjoittajat näkevät tärkeäksi, että köyhissäkin oloissa 
elävät naiset saavat synnyttää turvallisesti.

Kuka? 

Nur Mohamud

Ammatti: African Care ry:n kehitysyhteistyön hankekoordinaattori.

Tausta: Työskennellyt pitkään Suomen Punaisella Ristillä, tehnyt työtä etenkin sosiaalisten yritysten vahvistamisen parissa.

Harrastukset: Lukeminen, kävely ja pyöräily.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!