Artikkelikuva
Kesäkuussa 2019 voimaan tuli laki, jonka mukaan Britannian tulee saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2050 mennessä.

Erävoitto ilmastolle – kolmas kiitorata ”laiton”

Britanniassa nähtiin helmikuun lopussa maailman ensimmäinen Pariisin ilmastosopimuksen perusteella tehty tuomioistuimen linjaus, kun oikeus totesi Lontoon Heathrow’n kentälle suunnitellun kolmannen kiitoradan laittomaksi. Oikeuden mukaan hankkeelle vuonna 2018 luvan antanut hallitus ei ollut huomioinut riittävästi ilmastosopimuksen velvoitteita.

Päätöksellä katsotaan olevan merkitystä ennen muuta ennakkotapauksena kansallisesti ja kansainvälisesti.

Ensimmäistä kertaa Pariisin ilmastosopimuksen mukainen 1,5 asteen lämpenemistavoite tulkittiin sitovaksi oikeudessa.

Heathrow’n kenttä aikoo valittaa päätöksestä korkeimpaan oikeuteen, mutta Britannian hallitus ei ole ilmoittanut valitusaikeista.

Oikeuden päätös voisi vielä pyörtyä, mikäli hallitus kykenisi osoittamaan, että kiitoratahanke ei estä ilmastovelvoitteiden hoitamista. Skenaario on epätodennäköinen, sillä pääministeri Boris Johnson on aiemmin kuulunut kiitoratahankkeen vastustajiin. Kesäkuussa 2019 voimaan tuli myös laki, joka sitoo maan hiilineutraaliuuteen vuoteen 2050 mennessä. 

Hankkeen tukijat ovat toivoneet kiitoradasta nostetta brexitin kurjistamiin talousnäkymiin. 

Heathrow on jo nyt yksi maailman vilkkaimmista lentokentistä. 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!