Italian rannikolla etsintä- ja pelastusoperaatioihin osallistuvat alukset ja kansalaisjärjestöt voivat jatkossa saada jopa miljoonan euron sakot.
Italian parlamentti päätti tällä viikolla tehdä aiemmin voimassa olleesta asetuksesta lain ja nostaa samalla pelastusoperaatioista langetettavien sakkojen määrää. Myös alukset aiotaan takavarikoida automaattisesti.
Päätöksen taustalla on Italian varapääministeri, äärioikeistolaista Lega-puoluetta johtava Matteo Salvini, jolle siirtolaisuuden torjunta on yksi pääteemoista.
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on päätöksestä huolissaan. Päätös vaikeuttaa henkien pelastamista samaan aikaan, kun muut Euroopan maat ovat pitkälti lopettaneet meripelastustoimet, se sanoo.
”Järjestöillä on korvaamaton rooli pakolaisten ja siirtolaisten pelastamisesta. Niiden sitoutumista ja inhimillisyyttä, joka motivoi niiden toimia, ei pitäisi kriminalisoida tai leimata”, järjestö toteaa kannanotossaan.
Järjestön mukaan siirtolaisia ei myöskään pidä palauttaa Libyaan, jossa turvallisuustilanne on heikko.
Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n mukaan tänä vuonna elokuun 4. päivään mennessä Pohjois-Afrikan kautta Italiaan on tullut vajaat 4 000 ihmistä. Määrä on lähes 80 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.
Viimeisin tragedia tapahtui maanantaina, kun Italian Lampedusan saarelle saapui 49 siirtolaista. He kertoivat, että 20 ihmistä oli hukkunut.
Aika ajoin Välimerellä ei ole ollut yhtään pelastusalusta EU-maiden asettamien rajoitusten vuoksi. Elokuun alussa Lääkärit ilman rajoja ilmoitti kuitenkin aloittavansa operaatiot uudelleen.