Ennuste: Suurin osa lihatuotteista korvataan vuoteen 2040 mennessä keinolihalla ja vegaanisilla korvikkeilla

Konsulttiyhtiön arvion mukaan ”lihaton” liha on valtaamassa alaa lihateollisuudelta muun muassa ympäristötietoisuuden kasvun takia. Se tarkoittaa hyviä uutisia sekä kasvis- että sekasyöjille.

Suurin osa lihankulutuksesta katetaan vuonna 2040 laboratoriossa kasvatetulla keinolihalla tai uusilla lihaa muistuttavilla vegaanikorvikkeilla. Keinolihan osuus tulee olemaan 35 ja vegaanikorvikkeiden osuus 25 prosenttia, ennustaa kansainvälinen konsulttifirma AT Kearney.

Yrityksen mukaan taustalla on kuluttajien kasvava huoli eläinten hyvinvoinnista sekä lisääntynyt ympäristötietoisuus.

Raportissa muistutetaan, että lähes puolet maailman sadosta käytetään karjan ruokkimiseen samaan aikaan, kun väestö kasvaa ja ruokaa tarvittaisiin lisää

”Muutos joustavaa ruokavaliota, kasvissyöntiä ja vegaanista elämäntapaa kohti on kiistämätön. Monet kuluttajat vähentävät lihankulutustaan, koska he ovat tietoisempia ympäristöstä ja eläinten hyvinvoinnista. Intohimoisille lihansyöjille keinolihan kasvu taas tarkoittaa, että he voivat yhä nauttia samasta ruokavaliosta ennenkin mutta ilman samoja kustannuksia ympäristölle ja eläimille”, totesi yrityksen edustaja Carsten Gerhardt The Guardian -lehdelle.

”Vaihtoehtoiseksi” lihaksi määritellään analyysissa perinteiset vegaanituotteet, kuten tofu tai seitan, kasvispohjaiset mutta ei vegaaniset tuotteet, hyönteispohjaiset tuotteet sekä laboratoriossa kasvatettu liha. Lisäksi vaihtoehtoihin kuuluvat myös uudet vegaaniset lihankorvikkeet, jotka muistuttavat lihaa paljon enemmän kuin perinteiset korvikkeet.

AT Kearneyn analyysin mukaan perinteisten vegaanituotteiden sekä hyönteistuotteiden suosio ei todennäköisesti kasva enää nykyistä korkeammaksi, koska ne eivät vetoa keskivertokuluttajaan vaan enemmän vakaumuksellisiin kasvissyöjiin. Sen sijaan lihaa muistuttavat vegaanikorvikkeet ja kasvatettu liha voivat kilpailla perinteisen lihankulutuksen kanssa.

Ennusteen mukaan vuosina 2025–2040 lihaa muistuttavien vegaanikorvikkeiden tarjonta kasvaa 9 prosenttia ja keinolihan peräti 41 prosenttia. Perinteisen lihan tarjonta sen sijaan putoaa kolme prosenttia.

Lihaa muistuttavia vegaanikorvikkeita myyvät jo esimerkiksi monet ravintolat. Laboratoriossa kasvatettua keinolihaa ei ole vielä myynnissä kaupallisesti, sillä sen tuotanto on kallista ja tuotekehitys on kesken. Aiemmin tänä vuonna julkaistussa Oxfordin yliopiston tutkimuksessa todettiin, ettei myöskään sen ympäristöystävällisyydestä ole vielä takeita.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!