Artikkelikuva

Konflikti tekee ruuasta luksustuotteen

Hieman papuja tai linssejä, vettä, ruokaöljyä. Jos keskituloinen newyorkilainen kokkaa näistä lounasmuhennoksen, ainekset maksavat hänelle 1,2 Yhdysvaltain dollaria eli 0,6 prosenttia päivän tuloista. Saadakseen vastaavan aterian Etelä-Sudanissa asuva ihminen joutuu käyttämään reseptiin kahden päivän tulonsa, mikä tarkoittaisi New Yorkissa noin 348 dollaria. Samalla logiikalla annos maksaisi Koillis-Nigeriassa 222 ja Jemenissä 62 dollaria.

Luvut selviävät YK:n ruokaohjelman Counting the Beans -indeksistä, johon on koottu tiedot 52 kehittyvästä maasta. Indeksi käyttää ympäri maailman samanarvoiseksi muunnettua keskituloa per asukas ja laskee sen mukaan, kuinka monta prosenttia tuloistaan ihmisten täytyy käyttää saadakseen yksinkertainen mutta ravitseva ruoka-annos. Tarkoituksena on antaa vauraissa maissa eläville mielikuva siitä, kuinka kallista ruoka on maailman köyhimmille.

Etelä-Sudanissa, Koillis-Nigeriassa ja Jemenissä ruoan hinnan nousu on yhteydessä aseelliseen konfliktiin. Vaikka monessa muussa kehittyvässä maassa ruoka hieman halpeni viime vuonna, ovat ihmiset äärimmäisen eriarvoisessa asemassa sen suhteen, mitä vatsan täyteen saaminen heille maksaa.
 

Graafi ruoan hinnasta