Artikkelikuva
Facebookin roskalavaryhmässä jäsenet ilmoittavat

Sisustusta roskalavalta

Roskalavaryhmiä löytyy ympäri Suomea. Facebookissa toimivissa ryhmissä on jäseniä tuhansittain.

Roskalava Kalevassa. Paljon urheilu­välineitä, ehjä pyörä, trampoliini.

Tyypillinen viesti Facebookin Tampereen Roskalavaryhmässä, mutta yhtä hyvin se voisi olla Helsingin tai Turun ryhmästä. 

Ryhmässä jäsenet ilmoittavat, mihin osoitteeseen on ilmaantunut siirtolava. Kun lava poistuu, sekin yleensä ilmoitetaan. Kuvasta voi arvioida tavaroiden kuntoa.

”Kevät on sesonkiaikaa, kun ihmiset siivoavat vinttejään”, Tampereen Roskalavaryhmän perustaja Juhani K. Anttila sanoo.

Anttila kurkki joitakin vuosia sitten siirtolavoille ja harmitteli hyvän tavaran päätymistä kaatopaikalle. Kunnes hän huomasi, että muillakin oli samoja ajatuksia: Facebookiin oli perustettu Helsingin Roskalavaryhmä.

”Kysyin ylläpitäjältä, saanko varastaa ideasi kuvausta myöten. Siitä vaan, oli vastaus”, hän sanoo.

Ensimmäisenä vuonna Tampereen ryhmässä oli kaksi jäsentä, joista Anttila oli toinen. Tällä hetkellä jäseniä on 6 500.

Anttila on itsekin pelastanut roskalavalta ainakin hyvän lipaston, höylättyä lautaa ja lentokoneen potkurista tehdyn lampun.

”Suurin osa asukkaista on vain iloisia, että lava tyhjenee ja taloyhtiön maksu lavasta pienenee. Jos taloyhtiö vastustaa ottamista, paras jättää tavarat paikoilleen”, Anttila sanoo.

Tosin laki sinänsä sallii ottamisen, mikäli lava on kadulla.

Pienillä paikkakunnilla lavoja on harvassa, joten joissakin roskalavaryhmissä omista tavaroista ilmoitetaan kuvalla. Se, joka varaa ensimmäisenä, voi hakea kotiovelta – ilmaiseksi.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!