Kreikka vapautti ihmissalakuljetuksesta syytettyjä avustustyöntekijöitä – Uhkana yhä vuosien vankilatuomio

Kreikka pidätti elokuussa muun muassa pakolaisia uimalla turvaan auttaneen syyrialaisen Sarah Mardinin. Ihmisoikeusjärjestöt pitävät avustustyöntekijöihin kohdistuvia salakuljetusyytteitä perusteettomina.

Kreikan viranomaiset ovat vapauttaneet elokuussa pidätetyt neljä pakolaisia ja turvapaikanhakijoita auttanutta avustustyöntekijää takuita vastaan.

Heitä syytetään kuitenkin yhä muun muassa rikollisjärjestöön kuulumisesta, vakoilusta sekä ihmissalakuljetuksen mahdollistamisesta.

Vapautettujen joukossa on muun muassa syyrialainen Sarah Mardini, joka tuli tunnetuksi vuonna 2015 pelastettuaan sisarensa Yusra Mardinin kanssa Turkista Kreikan Lesbokselle matkalla olleita pakolaisia. Mardinit olivat veneessä, jonka moottori hajosi. Siskokset vetivät 18:aa ihmistä kuljettaneen veneen uimalla Lesbokselle.

Sittemmin Mardini on osallistunut kreikkalaisen Emergency Respose Centre International -järjestön avustusoperaatioon vapaaehtoisena. Järjestö on pelastanut pakolaisia ja turvapaikanhakijoita mereltä sekä tarjonnut terveydellistä apua ja koulutusta näille. Se on joutunut kuitenkin lopettamaan operaationsa sen jälkeen, kun Mardini sekä kolme muuta järjestön avustustyöntekijää pidätettiin elokuussa.

Mardinin lisäksi keskiviikkona vapautettiin saksalais-irlantilaistaustainen Sean Binder sekä kreikkalaiset Nassos Karakitsos ja Panos Moraitis, josta jälkimmänen on järjestön perustaja.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat tyytyväisiä heidän vapautukseensa mutta pitävät yhä näitä vastaan nostettuja syytteitä perusteettomina. Amnesty Internationalin Kreikka-tutkija  Kondylia Gougoun mukaan syytteissä on kyse jälleen yhdestä esimerkistä, jossa viranomaiset käyttävät väärin salakuljetuslakeja hyökätäkseen aktivisteja vastaan ja kriminalisoidakseen pelastustoimet.

”Ihmisiä, jotka toimivat epäitsekkäästi tällä tavalla, pitäisi ylistää eikä vangita. Nämä perusteettomat syytteet pitäisi hylätä”, hän sanoo tiedotteessa.

Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan syytteissä esitetään ”kieroutuneesti” järjestön etsintä- ja pelastusoperaation salakuljetusrinkinä ja sen lailliset varainkeruutoimet rahanpesuna.

Syytteistä voi seurata jopa 25 vuoden vankeustuomio, kertoo brittilehti The Guardian.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!