YK:n ihmisoikeusneuvoston uusi kokoonpano saa kritiikkiä – Mukana muun muassa ihmisoikeuksia polkevat Filippiinit ja Eritrea

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan YK:n viimeviikkoinen äänestys uusista ihmisoikeusneuvoston jäsenmaista oli pelkkä pila. Yhdelläkään maalla ei ollut vastaehdokkaita.

YK:n yleiskokous on valinnut YK:n ihmisoikeusneuvostoon 18 uutta jäsenmaata kaudelle 2019–2021. Valinnat ovat herättäneet kritiikkiä, sillä joukossa ovat muun muassa Filippiinit, Eritrea, Bahrain ja Kamerun.

”Tälläiset äänestykset tekevät sanasta ’vaalit’ pilaa”, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) YK-asioiden johtaja Louis Charbonneau Twitterissä äänestyksen jälkeen viime perjantaina.

In ridiculous vote devoid of competition, UN General Assembly elected #Philippines, #Eritrea, #Bahrain & #Cameroon to be among new members of @UN #HumanRights Council in 2019-2021. Such votes make mockery of word ”election”. Recall that in 2016, #Russia lost thanks to competition pic.twitter.com/YBEWr5AiQu

— louis charbonneau (@loucharbon) October 12, 2018

HRW kritisoi äänestystä jo etukäteen, sillä yhdellekään maalle ei ollut luvassa vastaehdokkaita. Ehdokkaat asettiin alueittain. Pelkona on, että koko neuvoston tehokkuus ja uskottavuus heikkenee, HRW sanoi.

HRW kritisoi etenkin Filippiinien ja Eritrean valintaa. Sen jälkeen, kun Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte astui virkaansa heinäkuussa 2016, maassa on tapettu yli 12 000 huumekauppiasta ja huumeidenkäyttäjää. Osassa tapauksista voi olla kyse rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Eritrea puolestaan pidättää rutiininomaisesti toisinajattelijoita ja pakottaa kansalaisensa määräämättömän pituiseen asepalvelukseen. Myös Bahrain ahdistelee toisinajattelijoita, Kamerunissa taas maan hallituksen joukot ja separatistit ovat syyllistyneet ihmisoikeusloukkauksiin maan englanninkielisellä alueella.

Ihmisoikeusneuvoston jäsenmaiden on tehtävä yhteistyötä neuvoston ja sen nimittämien asiantuntijoiden kanssa. Sekä Filippiinit että Eritrea ovat aiemmin kuitenkin kieltäytyneet.

YK:n 47-jäseninen ihmisoikeusneuvosto perustettiin vuonna 2006, ja se on YK:n ylin ihmisoikeuksia käsittelevä elin. Jäsenmaat ovat siinä mukana kolme vuotta kerrallaan. Se on aloittanut tutkinnat muun muassa Syyrian, Jemenin, Burundin, Myanmarin ja Etelä-Sudanin ihmisoikeusrikkomuksista ja käsitellyt siirtolaisten, naisten, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen sekä vammaisten oikeuksia.

Sitä on kuitenkin kritisoitu aiemminkin muun muassa Saudi-Arabian jäsenyyden takia. Viime kesänä Yhdysvalloista tuli ensimmäinen neuvoston jäsenyydestä eronnut maa. Maan mukaan neuvosto on ”tekopyhä”. Se oli kritisoinut neuvostoa aiemmin muun muassa Israelin vastaisuudesta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!