Vietnam kielsi nimekkäiltä ihmisoikeusjärjestöiltä pääsyn Maailman talousfoorumin kokoukseen

Vietnam on Kaakkois-Aasian talousihme, mutta sen otteet ihmisoikeusaktivisteja kohtaan ovat koventuneet. Maa on estänyt Maailman talousfoorumin tilaisuuteen kutsuttujen Amnestyn ja FIDH:n edustajien tulon maahan.

Vietnam on evännyt maahanpääsyn ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin globaalien operaatioiden johtajalta Minar Pimpleltä sekä ihmisoikeusjärjestöjen kattojärjestön FIDH:n toiminnanjohtajalta Debbie Stothardilta.

Kummankin oli määrä puhua tällä viikolla järjestettävässä Maailman talousfoorumin alueellisessa kokouksessa, joka käsittelee, ASEAN-maita eli Kaakkois-Aasian maita.

Pimplen oli määrä puhua kokouksessa moniarvoisuudesta ja monimuotoisuudesta, mutta hän ei saanut viisumia. Stothardin puolestaan oli tarkoitus osallistua innovaatioita käsittelevään paneelikeskusteluun. Hänet kuitenkin pidätettiin eilen lentokentällä ja käännytti Malesiaan, FIDH kertoo tiedotteessaan. Karkotusta perusteltiin turvallisuussyillä.

”Tämä tapahtuu aikana, jolloin ilmaisunvapaus on syvästi uhattuna Vietnamissa. Hallituksen toimet horjuttavat tapahtumaa, joka on riippuvainen näkökulmien monipuolisuudesta, ja ne antavat ASEANille huonon kaiun”, kritisoi Amnestyn pääsihteeri Kumi Naidoo tiedotteessa.

Vietnamin taloustilanne on viime vuosina parantunut, mutta ihmisoikeustilanne on mennyt heikompaan suuntaan.

Amnestyn mukaan ihmisoikeusaktivisteja, poliittisia aktivisteja ja uskonnollisten yhteisöjen jäseniä pidätetään ja tuomitaan epäreiluissa oikeudenkäynneissä, ja monet heistä ovat paenneet maasta. Maassa on tuomittu ihmisiä myös esimerkiksi some-kommenteista. Kesäkuussa Vietnam hyväksyi lain, joka antaa viranomaisille laajemmat valtuudet rajoittaa internetiä.

”Mitä epämukavuutta olenkin joutunut kokemaan, se ei ole mitään verrattuna hyökkäyksiin Vietnamin ihmisoikeuspuolustajia ja mediaa vastaan. Toivoin, että maineikkaan Maailman talousfoorumin järjestäminen auttaisi heitä ymmärtämään, että moniarvoisuus, ihmisoikeudet ja vapaus ovat välttämättömiä talouden kehitykselle”, Stothard tviittasi.

Whatever inconvenience i am being subjected to is nothing compared to the attacks on Vietnam #HumanRights defenders & the media. I hoped that hosting the prestigious @wef would help them realise that pluralism, human rights & freedom r necessary 2 economic development @ag_fidh

— Debbie Stothard (@DebbieStot) September 9, 2018

Huomenna Hanoissa alkavan talousfoorumin tarkoituksena on keskittyä yrittäjyyteen, neljänteen teolliseen vallankumoukseen ja innovaatioihin. Mukaan odotetaan valtionpäämiesten lisäksi satoja politiikan, yritysmaailman, yliopistojen ja kansalaisyhteiskunnan asiantuntijoita.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!