Hallitus ei esitä pakolaiskiintiön nostoa

Turvapaikanhakijoiden määrä on Suomessa vähentynyt, mutta pakolaiskiintiö aiotaan siitä huolimatta pitää ennallaan ensi vuonna. ”Jos nyt ei ole hyvä aika nostaa pakolaiskiintiötä, niin milloin”, ihmettelee Suomen Pakolaisavun asiantuntija Ida Schaumann.

Pakolaiskiintiö ei todennäköisesti nouse ensi vuonna. Hallitus esittää, että kiintiö säilyy nykyisessä 750 pakolaisessa. Asiasta kerrottiin tänään hallituksen keskusteltua budjettiesityksestään.

Viime vuonna osa ministereistä ajoi kiintiön korotusta,mutta sitä ei nostettu. Myös järjestöt ovat vedonneet useampaan otteeseen, että kiintiötä nostettaisiin.

Suurin osa maailman pakolaisista elää kehitysmaissa, ja esimerkiksi Suomea pienemmässä Ugandassa on paljon enemmän pakolaisia, muistuttaa Suomen Pakolaisapu.

”Vauraalla Suomella olisi varaa tehdä enemmän pakolaisten auttamiseksi ja nostaa pakolaiskiintiötään”, kritisoi järjestön toiminnanjohtaja Annu Lehtinen tiedotteessa.

Hallituksen tiedotteen mukaan Suomi varautuu tarkastelemaan kiintiön kokoa uudelleen, mikäli EU toteuttaa ratkaisuja, joissa turvapaikkaa haetaan EU:n yhteisissä keskuksissa rajan yli tapahtuvan hakeutumisen sijasta. EU sopi keskuksista kesällä.

Pakolaisavun asiantuntija Ida Schaumann kummeksuu perustelua. Hän muistuttaa, että Suomeen suuntautuvien turvapaikanhakijoiden määrä on viime vuosina vähentynyt.

”Maailmassa on enemmän pakolaisia kuin koskaan ja Suomeen tulee ennätyksellisen vähän turvapaikanhakijoita. Jos nyt ei ole hyvä aika nostaa pakolaiskiintiötä niin milloin?”

Suomen 750 pakolaisen kiintiö nostettiin tilapäisesti 1 050:aan vuosina 2014–2015 Syyrian konfliktin vuoksi, mutta vuosina 2016–2018 se on pysynyt samana kuin lähes koko 2000-luvun. Monella muulla vauraalla maalla kiintiö on moninkertainen.

Hallituksen talousarvio esitellään valtioneuvoston yleisistunnossa 17.9.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!