Israel rikkoi kansainvälistä oikeutta ampuessaan mielenosoittajia viime perjantain mielenosoituksissa Gazan rajalla, sanovat ihmisoikeusjärjestöt. Mediatietojen mukaan ainakin 17 ihmistä kuoli ja satoja loukkaantui mielenosoitusten yhteydessä Israelin sotilaiden tulituksessa.
Useimmat mielenosoittajat pysyivät rajan lähelle rakennetuissa telttaleireissä, mutta osan on kerrottu lähestyneen Gazan ja Israelin välistä raja-aitaa, heitelleen kiviä ja Molotovin cocktaileja sekä sytyttäneen autonrenkaita palamaan. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) selvitysten mukaan mielenosoittajat eivät kuitenkaan asettaneet Israelin sotilaita sellaiseen vaaraan, että mielenosoittajia olisi pitänyt ryhtyä ampumaan. Se ei löytänyt todisteita siitä, että yksikään mielenosoittaja olisi käyttänyt tuliaseita tai uhannut niillä.
”Israelin hallitus ei esittänyt mitään todisteita siitä, että kivien heittely tai muu mielenosoittajien väkivalta asetti raja-aidan toisella puolella olevat sotilaat vakavaan vaaraan. Kuolleiden ja haavoittuneiden suuri määrä oli ennalta arvattava seuraus, kun sotilaille annettiin pelivaraa käyttää tappavaa voimaa henkeä uhkaavien tilanteiden ulkopuolella, mikä rikkoo kansainvälisiä normeja”, järjestö sanoo tiedotteessaan.
Israel varoitti ennalta, että rajaa lähestyvät mielenosoittajat asettavat itsensä hengenvaaraan. Se oli myös asettanut rajalle valmiiksi sata tarkka-ampujaa. HRW:n mukaan tappaminen olikin ”laskelmoitua”.
HRW:n mukaan Israelin toimet rikkoivat kansainvälisiä ihmisoikeusnormeja, joiden mukaan väkivaltaa voidaan käyttää vain välttämättömässä tilanteessa ja silloinkin pidättyväisesti. Samaa mieltä on myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja Magdalena Mughrabi.
”Vaikka jotkut palestiinalaiset mielenosoittajat ovat heitelleet kiviä ja muita esineitä aitaa kohti, on vaikea uskoa, että tämä aiheuttaisi välitöntä hengenvaaraa hyvin varustetuille sotilaille, joita suojelevat tarkka-ampujat, tankit ja lennokit. Kun mielenosoituksia kontrolloidaan, armeija voi turvautua voimankäyttöön vain laillisesta syystä ja vain silloin, kun muut keinot ovat tehottomia”, hän sanoi tiedotteessa.
YK:n pääsihteeri António Guterres on vaatinut tutkintaa tapahtumista, mutta Israel on ilmoittanut, ettei tule suostumaan siihen. Myöskään YK:n turvallisuusneuvosto ei antanut päätöslauselmaa tapahtumista Yhdysvaltain käyttämän veto-oikeuden vuoksi.
Gaza on osa miehitettyjä Palestiinalaisalueita. Israel veti joukkonsa pois sieltä vuonna 2005 mutta valvoo edelleen käytännössä kaikkea liikennettä alueelle ja sieltä ulos.
Mielenosoituksista oli määrä alkaa kuuden viikon protestikausi, jossa vaaditaan palestiinalaisille pakolaisille paluuoikeutta vanhoille kotiseuduilleen. Toukokuussa tulee kuluneeksi 70 vuotta Israelin valtion perustamisesta. Sen seurauksena sadat tuhannet palestiinalaiset joutuivat lähtemään kodeistaan.