Artikkelikuva
Kaakaon tuotantoon liittyy monia ympäristö- ja ihmisoikeusriskejä

Finnwatch vertasi kauppojen joulusuklaiden vastuullisuuden – Lidl selkeä ykkönen

Kauppojen joulusuklaavalikoimat ovat aiempaa vastuullisemmin tuotettuja. Vain Kesko jätti vastaamatta kyselyyn.

Kauppaketjut ovat lisänneet vastuullisuussertifioitujen joulukonvehtien tarjontaa edellisvuosiin verrattuna, kertoo kansalaisjärjestö Finnwatch.

Ylivoimaisesti vastuullisin valikoima löytyy Lidliltä. Kaikki ketjun omien merkkien joulusuklaat on sertifioitu, ja koko konvehtivalikoimasta peräti 67 prosenttia on vastuullisesti tuotettuja.

Toiseksi vertailussa sijoittui Tokmanni, jonka suklaista 27 prosenttia on sertifioitu. Kolmanneksi kiri viime vuoden vertailun pohjimmainen S-ryhmä 23 prosentilla. Vuosi sitten S-ryhmän valikoimasta ainoastaan kuusi prosenttia oli tuotettu vastuullisesti.

Neljänneksi sijoittui Stockmann 20 prosentilla. Määrällisesti Stockmannilla on suurin vastuullisesti tuotettujen joulukonvehtien valikoima 41 eri tuotteella.

Vain Kesko jätti vastaamatta Finnwatchin kyselyyn. Ketju julkaisi sivuillaan oman selvityksensä joulusuklaidensa vastuullisuudesta. Sen perusteella Kesko olisi jäänyt vertailun viimeiseksi, sillä ketjun suklaista 18 prosenttia on tuotettu vastuullisesti.

Kaakaon tuotantoon liittyy monia ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia.

Finnwatch on tyytyväinen sertifioidun joulusuklaan tarjonnan lisääntymiseen, mutta vaatii suklaateollisuutta maksamaan kaakaoviljelijöille paremmin. Kaakaon maailmanmarkkinahinnan romahtaminen on lisännyt huolta erityisesti lapsityövoiman lisääntymisestä.

”Maailmanmarkkinahinnan romahdus voi olla monelle jo valmiiksi köyhyysrajan alapuolella elävälle kaakaoviljelijälle kohtalon kysymys”, sanoo Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti.

Vastuullisuuskyselyssä mitattiin tänä vuonna kaakaon lisäksi myös muiden konvehtien sisältämien riskiraaka-aineiden, joihin liittyy ihmisoikeusongelmia, käyttöä. Sellaisia ovat muun muassa palmuöljy, erilaiset mausteet ja pähkinät.

Lidlin joulusuklaissa on käytetty ainoastaan sertifioitua palmuöljyä. Stockmann puolestaan on ainoa kauppaketju, jonka valikoimasta löytyy Reilu kauppa -sertifioituja tuotteita. Reilu kauppa -sertifikaatti edellyttää kaakaon lisäksi kaikkien muiden raaka-aineiden vastuullista tuotantoa.

Finnwatch painottaa, että kolmannen osapuolen tuotesertifiointi on ainoa keino siihen, että kuluttaja löytää vastuulliset kaakaotuotteet kaupan hyllyiltä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!