Yläfemmat Nicaragualle ja Syyrialle

Maailmassa on enää yksi maa, jota Pariisin ilmastosopimus ei kiinnosta: Yhdysvallat.

Keski-Amerikassa sijaitseva Nicaragua sekä konfliktin repimä Syyria ovat liittyneet viimeisimpinä maina Pariisin ilmastosopimukseen. Aiemmin Nicaragua oli kriittinen sopimusta kohtaan, sillä sen mielestä sopimuksen asettamat tavoitteet eivät olleet riittäviä.

Nyt Nicaraguan presidentti Daniel Ortega ja hänen vaimonsa, varapresidentti Rosario Murillo sanovat yhteislausumassa, että ”vaikka Pariisin sopimus ei olekaan ihanteellinen sopimus, on se ainoa väline, joka tällä hetkellä mahdollistaa yhtenäisyyden pyrkimyksissämme.”

Bashar al-Assadin hallitsema Syyrian diktatuuri ei myöskään aiemmin osoittanut kiinnostuksen merkkejä sopimuksesta, kunnes se yllättäen Bonnin ilmastokokouksen yhteydessä ilmoitti allekirjoittavansa sopimuksen. Tämä tarkoittaa, että maailmassa on enää yksi maa, jota ilmasto ei järin kiinnosta: Yhdysvallat.

Yläfemmat Nicaragualle siitä, että se haluaa läntisen pallonpuoliskon toiseksi köyhimpänä valtiona satsata ilmastoon, ja Syyrialle siitä, että sisällissodan tuoksinnassa ilmasto silti kiinnostaa. Varsinkin, kun maailman mahtavimmalta valtiolta ei löydy siihen rahkeita.