Artikkelikuva
Petra Sallinen hinnoittelee tuotteita Lauttasaaren kirpputorilla.

Kirpparimyyntiä heikompien puolesta

Emmaus Helsinki tukee kirpputorimyynnistä saaduilla tuloilla muun muassa Itä-Euroopan romaneita.

”Emmauksessa parasta on konkreettinen ja mielekäs työ ja mahdollisuus omalla toiminnalla paitsi auttaa muita myös edistää kierrätystä ja kohtuullista elämäntapaa”, vapaaehtoistyöntekijä Helka Ahava sanoo.

Emmaus Helsinki on järjestö, joka pyrkii tukemaan yhteiskunnan ulkopuolelle jääneitä eri puolilla maailmaa: Itä-Euroopan romaneita, turvapaikanhakijoita ja paperittomia.

Toiminta rahoitetaan kirpputorimyynnillä. Järjestö vastaanottaa, lajittelee, hinnoittelee ja myy tavaralahjoituksia kuutena päivänä viikossa.

”Tuloilla maksamme toiminnan juoksevat kulut ja tuemme kumppaneidemme hankkeita kotimaan lisäksi muun muassa Itä-Euroopassa, Etelä-Afrikassa, Perussa ja Intiassa”, niin ikään vapaaehtoinen Ulla Hoyer sanoo.

Naisten mukaan järjestötyöhön kuuluu konkreettisen raha- ja tavara-avun sekä työllistämistuen lisäksi myös poliittinen vaikuttamistyö.

”Pyrimme poliittisen vaikuttamistyön kautta muuttamaan niitä rakenteita, jotka tuottavat epätasa-arvoa ja kärsimystä”, Ahava kiteyttää.

Emmaus-liike perustettiin vuonna 1949 Ranskassa. Nykyään Emmaus on kansainvälinen solidaarisuusliike, joka toimii noin 35 maassa ympäri maailmaa.

Emmaus Helsinki tuki alun perin pääkaupunkiseudun asunnottomia tarjoamalla asuinpaikkoja ja työtä kirpputorilla. Järjestöllä on yli 170 jäsentä, joista reilu neljäsosa on ruotsinkielisiä.

”Olemme aina olleet kaksikielisiä, ja se on meille tärkeää. Vapaaehtoisiamme inspiroi paitsi kehitysyhteistyö myös ympäristöasiat ja kiinnostus vanhoihin tavaroihin”, Hoyer sanoo.

Emmauksen Ahava ja Hoyer kannustavat myös muita mukaan vapaaehtoistyöhön.

”Meillä kaikilla on vastuu tulevaisuudesta. Yksi tapa kantaa vastuuta on olla mukana kansalaisjärjestöjen työssä: kyynisyyden ja toivottomuuden sijasta tarvitaan konkreettisia tekoja ja vaikuttamista”, Ahava sanoo.

Katso, järjestö!

Emmaus Helsinki ry

Perustettu 1966.

Motto Auta ensin eniten kärsivää.

Jos järjestönne olisi eläin Olisimme harakkakyyhky. Tämä yhteisöissä elävä uhanalainen lintulaji tunnetaan innokkaana esineiden keräilijänä. Se on myös hyvä rauhan ja oikeudenmukaisuuden viestin viejä.

Sarjassa esitellään Kepa ry:n jäsenjärjestöjä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!