Artikkelikuva
Kaikille avoin Radikaalit ristipistot -ryhmä kokoontuu Helsingissä. Kuvan työn on tehnyt Linnea Saarits.

Käsityöaktivismi: meteliä kirjomalla

Käsityöaktivismi, craftivism, on nousussa maailmanlaajuisesti.

”Hallitus kusee sua silmään.”

Lause on kirjailtu heleän värisillä langoilla, sievin ristipistoin kankaalle – huoneentauluksi. Tämä ja monet muut kantaaottavat työt ovat syntyneet Radikaalit ristipistot -ryhmässä. Kyseessä on vapaamuotoinen feministinen ompeluseura, johon kaikki sukupuolet ovat tervetulleita.

Entisajan ristipistotöissä aiheita ammennettiin lähinnä luonnosta ja raamatusta; oli eläimiä, kukkasia ja hengellisiä lauseita. Radikaalit ristipistot -ryhmässä otetaan kantaa tai kirjotaan laulunsanoja. Mielipiteet pistellään takin selkämyksiin, tyynyihin, seinävaatteisiin, perinteisille pitsireunaisille kankaille tai julkisiin tiloihin. Materiaaleja hankitaan usein kirpputoreilta.

Parasta on, että kirjontatöitä tehdään yhdessä. ”Samalla puhumme omista tai ajankohtaisista asioista”, ryhmän vakiojäsen Linnea Saarits sanoo.

Hänen mukaansa käsityöaktivismi, craftivism, on nousussa maailmanlaajuisesti.

”Ehkä ristiriita viehättää: voit pitää meteliä hiljaisesti kirjomalla mielipiteesi kankaalle. Ristipistotekniikalla voi tehdä mitä vain.”

Eikä pistojen tekeminen ole Saaritsin mukaan edes vaikeaa. ”Olin hämmästynyt, kuinka nopeasti työ lähti sujumaan.”

Ryhmä kokoontuu yleensä Helsingissä. Samannimisiä ompeluseuroja kokoontuu myös Tampereella ja Jyväskylässä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!