Meeri Koutaniemi: ”Vapaaehtoistyöllä on suomalaisessa kansalaisyhteiskunnassa valtava merkitys”

Monet hyvinvointiyhteiskunnan palvelut, kuten neuvolatoiminta ja kohdunkaulasyöpäseulonta ovat alun perin järjestötyön tuloksia.

Järjestö 100 -valokuvanäyttely saapuu Helsinkiin Porthaniaan 28. marraskuuta ja päättää samalla maaliskuussa alkaneen näyttelykierroksen.

Näyttely on osa Järjestö 100 -kampanjaa, joka esittelee järjestötyön saavutuksia Suomen itsenäisyyden aikana. Sellaisia ovat monet jopa itsestään selviltä tuntuvat hyvinvointiyhteiskunnan palvelut, kuten äitiyspakkaus, neuvolatoiminta ja kohdunkaulasyöpäseulonta.

Näyttelyn valokuvaaja Meeri Koutaniemi kuvailee toimeksiantoaan positiiviseksi ja opettavaiseksi kokemukseksi.

”Inspiroiduin heti ensimmäisessä palaverissa siitä, että pääsen kurkistamaan Suomen historiaan, ja siihen, miten nykyiset edut on täällä saavutettu.”

Projektin aikana Koutaniemi yllättyi erityisesti siitä, miten suuri merkitys vapaaehtoisilla on suomalaisessa kansalaisyhteiskunnassa. Kuvissa painottuu yksilön aktiivisuuden merkitys yhteisen hyvän puolesta.

”Kuvat ovat ikään kuin ikkuna näkymättömään, siihen vapaaehtoisten tekemään tärkeään työhön, joka ei aina meille ulkopuolisille näy.”

Sellaista on esimerkiksi kriisipuhelimessa päivystävän vapaaehtoisen työ. Vapaaehtoinen istuu yön yli yksin pimeässä huoneessa ja vastaa apua tarvitsevien puhelinsoittoihin.  Koutaniemi halusi korostaa henkilön läsnäoloa rajaamalla vapaaehtoisen tiiviiseen kasvokuvaan.

”Jokainen puhelinsoitto vaatii sen, että siellä on ihminen, joka on päättänyt vapaaehtoisesti antaa ajastaan jollekin, joka sitä tarvitsee.”

Koutaniemen mieleen ovat jääneet erityisesti intiimit kuvaustilanteet: esimerkiksi tutustuminen adoptioperheen lapsiin tai vanhempaan henkilöön ikäihmisten jumpassa.

”Partiolaisten leiri oli myös mahtava kokemus. Oli voimaannuttavaa nähdä nuorten intoa, ryhmähenkeä ja solidaarisuutta.”

Näyttely on nähtävissä Helsingin yliopiston Porthaniassa 28. marraskuuta–7. joulukuuta. Näyttelyn ovat tuottaneet kattojärjestöt Allianssi, Kepa ja SOSTE.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!