Suomeen ollaan perustamassa hävikkiruokaa myyvää ruokakauppaa. Asialla on Kirkon Ulkomaanapu, jonka tarkoituksena on saada tuotolla varoja toimintaansa kehitysmaissa sekä katastrofitilanteessa. WeFood-kaupan tarkoituksena on myydä muuten kaatopaikalle päätyvää ruokaa 50–70 prosenttia tavallista halvemmalla. Kauppaa pyörittävät vapaaehtoiset.
”Suomessa päätyy vuosittain roskiin jopa 460 000 tonnia ruokaa. WeFood on yksi ratkaisu kasvavaan ruokahävikkiongelmaan, ja samalla se auttaa kehitysmaiden ja hauraiden valtioiden köyhimpiä, sillä kaupan tuloilla tuetaan Kirkon Ulkomaanavun työtä”, sanoo WeFoodin projektipäällikkö Else Hukkanen järjestön tiedotteessa.
Varoja kaupan perustamiseen kerätään virtuaalisella ”osakeannilla”, joka julkistetaan tulevana viikonloppuna Maailma kylässä -festareilla.
Ruokahävikkikaupan idea on peräisin Tanskasta, jossa järjestön sisarjärjestöllä on jo kaksi vastaavanlaista ruokakauppaa. Niissä käy 50 000 asiakasta vuodessa, Hukkanen kertoo.
YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAOn mukaan vuosittain noin 1,3 miljardia tonnia, eli kolmannes kaikesta ruuasta, heitetään pois. Teollisuusmaissa yli 40 prosenttia hävikistä tapahtuu myynti- ja kulutustasolla.