Artikkelikuva

Överit askeettilupauksesta

Thaimaa. Thairuoka on herkullista, mutta liika on liikaa, paljastuu thaimaalaisen Chulalongkornin yliopiston tekemästä tutkimuksesta.

Yliopiston mukaan noin puolet Thaimaan luostareiden buddhalaisista munkeista on ylipainoisia ja iso osa kärsii korkeasta kolesterolista, verenpaineesta ja diabeteksesta.

Munkkien ongelmana on maallikkojen luostareihin lahjoittama ruoka, josta askeettilupauksen tehneet pyhät miehet eivät voi kieltäytyä uskonnollisista syistä.

Perinteiset thaiannokset, kuten kookosmaidossa haudutetut curryt, uppopaistetut kalapihvit ja riisijälkiruoat ovat kaloripommeja. Erityisen haitalliseksi ne muodostuvat liian usein nautittuna, kun herkkuihin yhdistetään tuntikausia kestävää meditointia.

Luostareiden terveyskuluista vastaavalle valtiolle yksin munkkien ylipainon aiheuttamista ongelmista syntyy vuosittain miljoonien eurojen kuluerä.

Yliopisto onkin lanseerannut pilottiohjelman, jossa munkkeja on kannustettu kohtuullisuuteen ja liikuntaan. Parhaimmillaan osallistujat tiputtivat kymmenen kiloa ohjelman kahdeksan viikon aikana, kirjoittaa Bangkok Post -lehti.