Artikkelikuva
Noin tuhat imettävää äitiä osallistui vauvoineen kansallisen imetyspäivän tapahtumaan brasilialaisessa Belémin rantakaupungissa.

Imetys on yhteisön asia

Rintaruokinnan onnistuminen riippuu hyvin paljon ympäristön ja yhteisön antamasta tuesta, sanoo Nigel Rollins WHO:sta.

Stylisti Teri Niitti aiheutti vuodenvaihteessa myrskyn vesilasissa, kun hän paheksui sosiaalisessa mediassa lentokoneessa lastaan ruokkinutta äitiä.

Niitille saattaisi olla hyväksi lukea alkuvuodesta The Lancet -tiedelehdessä julkaistu tutkimus, jonka mukaan rintaruokinnassa pitäytyminen vähintään kuuden kuukauden ajan voisi pelastaa vuodessa yli 800 000 alle viisivuotiasta lasta.

Imetyksen hyödyistä on ollut jo pitkään tarjolla tutkimustietoa, jonka mukaan äidinmaidolla ruokitut lapset muun muassa elävät pidempään, kärsivät vähemmän tulehduksista ja ylipainosta sekä saavat vähemmän allergioita. Hyödyt ovat moninkertaisia etenkin alimman tuloluokan kehitysmaissa, joissa sanitaatio ja julkinen terveydenhuolto ovat heikkoja.

Tutkimuksen mukaan hallitukset eivät edelleenkään kannusta pienten lasten äitejä imettämään riittävästi. Heikkoihin imetystuloksiin vaikuttavat myös sosiaalinen paine ja korviketuotteiden aggressiivinen markkinointi.

”Rintaruokinnan onnistuminen ei saa riippua yksinomaan imettävästä äidistä. Se riippuu hyvin paljon ympäristön ja yhteisön antamasta tuesta”, sanoo tutkimusta tehnyt Nigel Rollins maailman terveysjärjestö WHO:sta.

Vuosi sitten Brasilian São Paolosta tuli yksi rintaruokinnan edelläkävijäkaupungeista, kun se alkoi sakottaa kauppoja, työpaikkoja, virastoja ja yksityishenkilöitä, jotka yrittävät estää imettämistä tai julkisesti paheksuvat imettäviä äitejä.