Artikkelikuva
Laura Böökin valokuva sarjasta Walking on

Miten valokuva vaikuttaa?

Poliittisen valokuvan festivaalilla pohditaan valokuvan merkitystä.

Mikä tekee valokuvasta poliittisen? Mihin perustuu sen voima vaikuttaa? Tätä kysyy Poliittisen valokuvan festivaali, jonka päänäyttely käsittelee kotimaata.

Nimestään huolimatta PVF ei muistuta perinteistä festivaalia, vaan on kolmivuotinen, jatkuva projekti. Festivaali pyrkii tutkimaan poliittisen vaikuttamisen ja valokuvan suhdetta nykyään sekä päästämään ääneen niitä valokuvaajia, joille vaikuttaminen on työssä etualalla. Esille tulevissa töissä tutkitaan taiteen ja valokuvajournalismin häilyvää rajaa. PVF haluaa myös osallistaa katsojat työhönsä ja järjestääkin useita työpajoja ja tilaisuuksia. Suomalaisia valokuvaajia on myös kutsuttu kommentoimaan suomalaisen yhteiskunnan tilaa.

Kotimaa-teemalla halutaan käsitellä valokuvan käyttöä sekä yhteenkuuluvuuden että poissulkemisen työkaluna: esimerkiksi muualta tulevat on helppo esittää valokuvien avulla joko hätää kärsivinä tai uhkana.

Syksyn päänäyttelyssä Suomen valokuvataiteen museolla nähdään muun muassa länsisaharalaisen Mohammed Mouludin näyttely sahraweista, Länsi-Saharan pakolaisista. Moulud on kuvannut pakolaisten elämää Algeriassa 1970-luvulta asti. PVF on nyt aloittanut kuvien digitalisoinnin ja ne pääsevät näytille helmikuun 18. päivä, kun näyttely avataan.

Festivaali on tehnyt myös konkreettista hyvää: Sahrawien pakolaisleirillä Algeriassa toteutettiin 2015 valokuvatyöpaja, jossa paikalliset nuoret saivat purkaa turhautumistaan taiteen keinoin.

Mouludin kuvien rinnalla roikköuu töitä valokuvaajilta ympäri maailmaa, mukana muun muassa suomalaiset Laura Böök, Tuomo Manninen ja Katja Tähjä, joiden kuvia on nähty myös Maailman Kuvalehden sivuilla.

Festivaalin päänäyttely avataan 18.2.2016 Suomen valokuvataiteen museossa ja se päättyy 1.5.2016. Lisätietoja: www.pvf.fi.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!