Artikkelikuva
Kirjailija asettui Annantalolla poseeraamaan oman piirroksensa sisään. Piirros on tarinasta

Meidän perheen salaisuus

Monikielisessä työpajassa lapset saivat pohtia, mikä tekee omasta perheestä ainutlaatuisen.

Annantalon yläkerran opetustila on täyttynyt pienistä lapsista ja heidän vanhemmistaan. He ovat tulleet koko perheelle suunnatun monikulttuurisen Kolibri-festivaalin työpajaan, jonka espanjankielisenä nimenä on Secreto de familia, perhesalaisuus.

Työpajaa vetää argentiinalainen lastenkirjailija Marisol Misenta, taiteilijanimeltään Isol. Isolin tarinat käännetään paikan päällä suomeksi – sen tekee radiosta tuttu matala ääni Telle Virtanen.

”Moi, mä olen Isol, ja tulen Argentiinasta. Mitä te tiedätte Argentiinasta?” Isol kysyy.

”Messi, tango, pihvit, Mafalda-sarjakuvat”, putoilee isojen ja pienten suista.

Kun on hetki tutustuttu, Isol alkaa esitellä valkokankaalle projisoituna kuvakirjaansa Secreto de familia, aukeama aukeamalta.

”Minulla on salaisuus: äitini on piikkisika”, kirja alkaa.

Käy ilmi, että Isolin kirjassa päähenkilönä esiintyvän pikkutytön äidillä on aamuisin tukka pörrössä.  Tytär keksii yhtäkkiä, ettei äiti olekaan aina nainen. Äidin salaisuus on paljastunut: hän on aamuisin piikkisika.

Siksi äidillä on niin paljon purkkeja ja purnukoita, voiteita ja shampoita – että hän näyttäisi samalta kuin muutkin äidit!

Tyttö alkaa pelätä, että itsestäkin paljastuu piikkisika.

Hän pyytää päästä yökylään Elsalle, tavalliseen perheeseen, jonka äiti on aina huoliteltu.

Kun tyttö aamulla herää Elsan luota, keittiöön alkaa ilmestyä karhuja. Apua! Tyttö keksii, että Elsan perhe onkin karhuperhe.

 

Kirja ja sen hienovarainen viesti etenevät. On siis erilaisia perheitä: Karhuset, Piikkisikaset, Kotkaset ja niin edelleen. Kaikki perheet ovatkin erilaisia. Kaikissa perheissä on oma salaisuutensa! Ei ole toista samanlaista.

Isol pyytää lapsilta suomalaisia sukunimiä, joissa on eläin. Löytyy ainakin Hukka, Hirvi ja Jänis.

Sitten Isol näyttää, kuinka synnytetään kirjan hahmo. Kun äiti Hukka ja isä Hirvi menevät yhteen, lapsesta tulee suden ja hirven sekoitus. Lapsessa on piirteitä molemmista vanhemmistaan. Suden kuono, hirven sarvet ja sorkat, suden häntä.

Mitä äiti-Hukka syö aamulla? Makkaraa ja keksiä! Onko sillä karvoja jaloissa? Onko viikset myös? Mikä sen nimi on? Ah, Nina, okei. Ja minkä ikäinen se on? Okei, 25-vuotias, nuori äiti!

 

Seuraavassa vaiheessa Isol pyytää lapsia piirtämään oman perheenjäsenensä. Lapset saavat itse valita, kenet. Matilda Gazzotti, 5, piirtää pupuäidin. Pieni poika sanoo piirtävänsä kahvin myyjän, joka onkin koira. Villiä!

3-vuotias Reino José Cervantes hahmottelee paperiinsa äitirobottia, joka syö aamiaiseksi puuroa, jossa on kanelia ja banaania. Tietenkin se on myös Reinon oma herkkuaamiainen. Reinolla on isovanhemmat Suomen lisäksi Meksikossa, isän entisessä kotimaassa, isä Rodrigo Cervantes kertoo.

Yhdelle paperille on ilmestynyt Herra Lintunen. Sen on taiteillut Ion, 9, joka kertoo käyvänsä Steiner-koulua.

Löytyy vielä Alman, 4, piirtämä susi­äiti Laala, joka syö kahvia ja makkaroita ja kepsuttia. Alman perheeseen kuuluvat myös argentiinalaissyntyinen isä Axel Straschnoy ja suomalainen äiti Piritta Puhto.

4-vuotias Natalia piirtää delfiini­äidin, joka syö aamiaiseksi kalaa – tietenkin. Sen lisäksi mehua ja keksiä – totta kai. Itse Natalia sanoo syövänsä aamuisin puuroa ja marjoja, niin kuin myös pikkusisko Melissa, 2. Äiti Hanna Ejarque nyökyttelee vieressä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!