Orjuuden vastustaminen vei vankilaan Mauritaniassa

YK on huolissaan orjuuden vastaisista aktivisteista, jotka on tuomittu vankilaan. Mauritania lakkautti orjuuden viimeisenä maailmassa.

YK:n ihmisoikeusasiantuntijat ovat huolissaan Mauritaniasta, jossa hallitus on viime aikoina kiihdyttänyt orjuutta vastustavien aktivistien ahdistelua. Pahennusta on herättänyt erityisesti oikeusjuttu, jonka seurauksena 13 orjuutta vastustavaa aktivistia tuomittiin elokuussa 3–15 vuodeksi vankeuteen.

YK-asiantuntijoiden tällä viikolla julkaiseman kannanoton mukaan vangittuja kidutettiin kuulusteluissa, oikeuistunnoissa oli menettelytapavirheitä ja syytettyjen tukijoita ja perheitä vastaan hyökättiin, kun he yrittivät osallistua oikeudenkäyntiin.

Tuomitut aktivistit edustavat orjuuden vastaista IRA-järjestöä, johon kuuluu etnisen haratine-ryhmän jäseniä. Haratineja pidettiin aiemmin usein orjina, ja brittiläisen orjuuden vastaisen Anti-Slavery International -järjestön mukaan he ovat myös nykyään paljastuvissa tapauksissa yleisin uhriryhmä. Omistajia taas ovat usein niin kutsutut valkoiset maurit, jotka ovat maata hallitseva etninen arabi- ja berberitaustainen vähemmistö.

”Mauritanian hallitus on vihamielinen sitä kritisoivia kansalaisjärjestöjä vastaan. Se on erityisen vihamielinen sellaisia IRAn kaltaisia ryhmiä kohtaan, jonka jäsenet ovat haratine-ryhmästä ja kampanjoivat orjuuden poistamisen puolesta”, YK-asiantuntijoiden kannanotossa todetaan.

Tuomittujen on kerrottu osallistuneen mielenosoitukseen, jossa vastustettiin asukkaiden häätöjä maan pääkaupungissa Nouakchottissa, mutta he ovat kiistäneet sen. Tuomion jälkeen aktivistit on siirretty 700 kilometrin päähän maan pääkaupungista pidätyskeskukseen, ilman syytä, YK:n asiantuntijat sanovat. He vaativat tuomituille reilua oikeudenkäyntiä ja siirtoa takaisin pääkaupunkiin.

YK:n köyhyyden ja ihmisoikeuksien erityisraportoija Philip Alston vieraili maassa toukokuussa ja tapasi aktivisteja. Kannanoton mukaan aktivistit ovat saattaneet joutua vaikeuksiin myös sen takia.

Mauritania poisti orjuuden vasta vuonna 1981 ja oli samalla viimeinen orjuuden virallisesti lakkauttanut maa. Lakiin orjuuden kielto vietiin vasta vuonna 2007, ja orjuutta esiintyy yhä. Ihmisoikeusjärjestöjen kansainvälisen kattojärjestön Fidhin mukaan maassa on dokumentoitu viime vuosina useita orjuuden vastaisten aktivistien pidätys-, häirintä-, kidutus- ja pahoinpitelytapauksia.

PÄIVITYS 24.10. Niin kutsuttujen valkoiset maurien etnistä taustaa tarkennettu jutussa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!