Artikkelikuva

Joogalla työtä Afrikkaan

Paige Elenson uskoo, että jooga voi tuoda ­köyhille nuorille paitsi terveyttä myös työpaikkoja.

Kymmenisen vuotta sitten New Yorkista kotoisin oleva yrityskonsultti Paige Elenson oli lomalla Keniassa. Ambosellin luonnonpuistossa hän näki käsillään seisovia akrobaatteja, jotka harjoittelivat turistikeikkaa varten. Hän hyppäsi autosta seisomaan käsillään heidän kanssaan.

Hän myös näytti pojille muutamia joogaliikkeitä. Sitten hän ajoi tiehensä.

Akrobaattipojat olivat Kiberan slummista. Kohtaaminen oudon amerikkalaisnaisen kanssa jäi askarruttamaan heitä. He etsivät Elensonin käsiinsä netistä ja pyysivät tätä tulemaan ja opettamaan heille joogaa.

Ja niin tapahtui!

 

Suuri ensimmäinen joogakurssi kenialaisille akrobaateille ja muille kiinnostuneille slummien nuorille pidettiin hiekkarannalla lähellä Mombasaa, ilmaiseksi. Siitä syntyi yritys Afrikan joogaprojekti, The African Yoga Project, jonka joogalaji on Elensonin yhdysvaltalaisen opettajan Baron Babtisten kehittämä Babtiste-voimajooga.

Elensonin saapuessa Keniassa oli vain kourallinen joogaopettajia, ja he kaikki olivat muualta maahan muuttaneita. Elenson näki heti, että joogan ympärille voi luoda uutta afrikkalaista, sosiaalista yritystoimintaa.

 

”Elintasosairaudet ovat levinneet Keniaankin. Kiinnostus hyvinvointipalveluihin kasvaa koko maanosassa. Joogateollisuus on suuri teollisuudenala USA:ssa. Se voi olla sitä täälläkin”, Elenson sanoo.

”Kun koulutamme slummien nuoria joogaopettajiksi, he voivat löytää itsensä, työllistyä, päästä köyhyydestä ja hyödyntää kasvavia hyvinvointimarkkinoita. Jokainen myös sitoutuu antamaan tietyn määrän ilmaisopetusta omissa yhteisöissään.”

Elenson uskoo, että Arikan joogaprojektista kehittyy vielä maailman kuulu hyvinvointikeskus, jossa nuoret kenialaisjoogit työllistävät itsensä erilaisten hyvinvointipalvelujen tuottajina.

”Tämä vaatii jokaiselta vahvaa sielun ja ruumiin ykseyttä – integriteettiä – sekä johtajuutta ja yhteisöjen tavoittamista.”

”En tiedä vielä, miten kaikki toteutuu, mutta kuuntelen sydäntäni ja sadan hengen tiimiäni”, Elenson sanoo.

 

Olin nähnyt valokuvia säihkyvästi hymyilevistä mustista joogeista. Paikan päällä Nairobissa Africa Yoga Projectin osoite oli Shine Center, Diamond Plaza eli ”kimallekeskus, timanttiaukio”.

Odotellessani PaIge Elensonia luin tekstejä aulan seinältä: sata joogaopettajaa koulutetaan joka viikko. Kolmesataa ilmaista joogatuntia viikossa. Afrikassa tapahtuu nyt, ajattelin.”

-Katri Simonen

www.africayogaproject.org

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!