Artikkelikuva
”GFY (go fuck yourself) likainen neekeri

Rasismi mainostauluihin

Criola-järjestö tekee virtuaalirasismista näkyvää Brasiliassa.

Brasilia. Kansalaisjärjestö Criola taistelee rasismia vastaan julkaisemalla rasistisia nettikommentteja ulkomainostauluilla, lähellä kommentoijien koteja.

Mustien naisten oikeuksia ajavan Criolan aktivistit kokoavat todellisia kommentteja Facebookista ja Twitteristä ja julkaisevat niitä ulkomainoksina yhteistyössä ilmoitusmedioiden kanssa.

Kommentin maantieteellisen lähetyspaikan voi selvittää siihen tarkoitetuilla työkaluilla. Näin aktivistit pystyvät paikantamaan, mistä kommentti on lähetetty ja hankkimaan mainostilaa paikan läheltä. Mainoksista pikselöidään pois kirjoittajan nimi ja kuva, sillä tarkoitus ei ole paljastaa heitä.

Järjestön nettisivujen videolla näytetään mainostaulua, jossa lukee:

”Hiuksesi näyttävät kasalta ruosteisia ruuveja.” Toisessa lukee: ”Tulin kotiin haisten mustilta ihmisiltä.”

Eräs ohikulkija kiittelee videolla sitä, että kohteen sijaan kampanja palauttaa huomion rasistiin. Toinen toteaa, ettei yhteiskunta saa hyväksyä solvauksia ja että kommentoijia pitäisi rangaista.

Järjestö haluaa herättää kampanjallaan keskustelua ja saada ihmiset ajattelemaan seurauksia ennen kommenttien lähettämistä.

”Aiheuttaako nettikommentti vähemmän vahinkoa kuin suora loukkaus? Kommentoijille ehkä aiheuttaa, mutta niille, jotka kärsivät kommenteista, vahinko on sama”, pohditaan Criolan nettisivuilla.

”Virtuaalirasismia, oikeita seurauksia” -kampanja rohkaisee ihmisiä tuomaan rasismin esiin ja nousemaan sitä vastaan.

”Rasistisia solvauksia kirjoittelevat kuvittelevat, että he voivat istua kaikessa rauhassa kotonaan ja tehdä netissä mitä haluavat. Emme anna sen tapahtua, me löydämme kyllä heidät”, sanoi Criola-järjestön perustaja Jurema Werneck BBC:n haastattelussa.

Kesästä asti jatkunut kampanja on saanut Werneckin mukaan pääosin myönteistä palautetta.

Kampanja sai alkunsa, kun rasismin vastaisena kansallispäivänä, 3. heinäkuuta, televisiouutisten sääennustaja Maria Julia Coutinho joutui rasististen solvausten kohteeksi työnantajansa Facebook-sivuilla. Pian kommentit kuitenkin hautautuivat tuhansien rasisminvastaisten viestien alle.