Artikkelikuva
Istanbulilaisia ostoksilla Grand Bazaarissa viime syyskuussa. Basaari on maailman suurin ja vanhin katettu tori.

Pakolaiset eivät horjuta taloutta

Turkin talous on kasvussa pakolaismääristä huolimatta.

Syyria. Valtavista pakolaismääristä huolimatta Turkin, Jordanian ja Libanonin taloudet ovat kasvussa, kertoo The New Yorker. OECD:n mukaan Turkin talous kasvaa tänä vuonna kolme ja ensi vuonna neljä prosenttia. Maailmanpankin mukaan Libanonin talous kasvanee vastaavasti kaksi ja kolme prosenttia. Jordaniassakin kasvu on IMF:n mukaan kolmen prosentin luokkaa, vaikka yli kymmenen prosenttia maan asukkaista on syyrialaispakolaisia.

Turkissa on yli kaksi miljoonaa syyrialaispakolaista. Libanonissa heitä on yli miljoona ja Jordaniassa yli 600 000.

Suuretkaan pakolaismäärät eivät juuri vaikuta talouteen, The New Yorker toteaa. Maailmanpankin mukaan esimerkiksi Turkki on käyttänyt pakolaisiin alle 0,2 prosenttia bruttokansantuotteestaan.

Paljon pienemmässä Libanonissa kulut suhteessa bruttokansantuotteeseen ovat isommat, mutta maa on saanut apua ulkomaisilta avunantajilta. Yhden selvityksen mukaan pakolaisten apupaketit jopa nostivat Libanonin bruttokansantuotetta yli yhdellä prosentilla. Toisaalta turismi on kärsinyt, joten Syyrian tilanne on alentanut Libanonin BKT:a 0,3 prosentin verran.

Pakolaiset eivät myöskään vie työpaikkoja paikallisilta. Tutkimusten mukaan vaikuttaa siltä, että enemmistö pakolaisista työllistyy töihin, joita paikalliset eivät halua tehdä. Osa ryhtyy yrittäjäksi, joka puolestaan parantaa paikallistaloutta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!