Norja hylkää hiilen

Ympäristöjärjestöt ovat kiitelleet Norjan päätöstä.

Norja. Norjan valtion eläkerahasto ei enää sijoita yhtiöihin, joiden liikevaihdosta tai voitoista yli 30 prosenttia tulee kivihiilestä. Päätös hyväksyttiin maan parlamentissa kesäkuun alussa.

Öljyrahastonakin tunnettu eläkerahasto on maailman suurin valtiollinen sijoittaja. Sen kooksi arvioidaan lähes 800 miljardia euroa. Rahaston on myytävä hiiliyhtiöiden osakkeet vuoden 2016 alkuun mennessä.

Norjan valtionvarainministeriö arvioi, että päätös vaikuttaisi noin 50–75 yritykseen, kertoo Yle. Kaikkiaan rahastolla on sijoituksia yli 9 000 yrityksessä.

Syynä hiilen hylkäämisen on huoli ympäristöstä. Kivihiili on päästöiltään erityisen haitallista ilmastolle. Ympäristöjärjestöt ovat kiitelleet Norjan päätöstä.

Useat yritykset ovat viime aikoina luopuneet sijoituksista hiiliyhtiöihin. Helmikuussa Nordea ilmoitti luopuvansa sijoituksista hiilikaivosyhtiöihin.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!