Artikkelikuva
Orankien elinalueet Indonesiassa ovat vaarassa tuhoutua metsäpalojen ja palmuöljyplantaasien vuoksi.

Metsäpalot häätävät orangit metsästä

Indonesian laajat metsäpalot ajavat orangit asuinalueiltaan.

Indonesia. Indonesian valtavat metsäpalot uhkaavat metsissä asuvia orankeja, kertoo National Geographic.   

Palot tuhoavat orankien asuttamia alueita. Lisäksi niistä leviävät kuumuus ja savu ajavat eläimiä pois metsistä jokien ja muiden vesilähteiden läheisyyteen.

Lähtö tutusta metsästä asettaa orangit alttiiksi salametsästykselle ja nälälle. Normaalisti ne vaeltavat laajoilla alueilla kotimetsässään ja etsivät hedelmiä ravinnokseen.

Sääilmiö El Niñon siivittämät metsäpalot ovat Indonesiassa pahimmat 18 vuoteen. Ainakin 19 ihmistä on kuollut ja huono ilmanlaatu on sairastuttanut yli puoli miljoonaa ihmistä. Metsiä on tuhoutunut jo lähes 21 000 neliökilometrin alueelta.

Monet tulipaloista ovat levinneet nuotioista, joita viljelijät ovat sytyttäneet polttaakseen viime vuoden sadonkorjuun jäljet. Palmuöljyplantaaseiksi lisensoiduilla alueilla on sytytetty laittomia paloja.

Tuli on levinnyt myös metsänpohjan syviin turvekerroksiin, jotka voivat palaa päiväkausia. Hitaan palon yksi seuraus on puiden kaatuminen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!