Finnwatch: Suomeen tuotavia sairaalakäsineitä valmistetaan yhä kyseenalaisissa oloissa

Seurantaraportin mukaan tehdas muun muassa asettaa pakollisia tuotantotavoitteita.

Thaimaalaisella sairaalakäsineitä suomalaistenkin sairaanhoitopiirien käyttöön valmistavalla Siam Sempermedin tehtaalla rikotaan yhä työntekijöiden oikeuksia lukuisista auditoinneista huolimatta, kertoo Finnwatch.

Tehdas pitää hallussaan työntekijöiden matkustusasiakirjoja, asettaa pakollisia tuotantotavoitteita sekä vähentää siirtotyöntekijöiden palkoista suuria asiakirjamaksuja, käy ilmi järjestön tänään julkaisemasta seurantaraportista (pdf).

Alkuperäinen raportti (pdf) julkistettiin viime keväänä. Siinä kerrottiin muun muassa suomalaiselle OneMedille sairaalakäsineitä valmistavan tehtaan ongelmista. OneMed myy käsineitä useille suomalaisille sairaanhoitopiireille.

Haastateltujen työntekijöiden mukaan työntekijöitä pakotettiin pitkiin ylitöihin, heille maksettiin laittoman alhaisia palkkoja ja heitä estettiin pitämästä lomia. Työntekijät kertoivat pakkaavansa käsineitä laatikoihin jopa 13 tuntia päivässä ilman lakisääteisiä taukoja.

Raportin julkistuksen jälkeen OneMed teetti tehtaalla auditointeja ja vaati tehtaan osittain omistavalta itävaltalaiselta Semperitiltä uudistuksia. Finnwatchin tänään ilmestyneen raportin mukaan osa ongelmista onkin korjattu: esimerkiksi laittomat irtisanomiset on lopetettu ja työsopimukset tehdään siirtotyöntekijöiden omalla kielellä.

Uusissa haastatteluissa kuitenkin selvisi, että suurimmalla osalla haastatelluista 27 työntekijästä ei ollut lainkaan kirjallisia työsopimuksia tai ne oli takavarikoitu. Työntekijöiden mukaan tehtaalla työskentelee myös 15–17-vuotiaita nuoria, joilla on hallussaan väärällä syntymävuodella varustettu virallinen passi.

OneMed on Finnwatchin mukaan luvannut käydä uudet löydökset läpi ja vaatia korjaavia toimenpiteitä sekä aloittaa vuoropuhelun paikallisten kansalaisjärjestöjen ja tehtaan paikallisen johdon kanssa.

Aihe on Suomessa ajankohtainen, sillä julkisia hankintoja säätelevä hankintalaki uudistetaan Suomessa tänä syksynä. Tähän mennessä kunnat ovat kilpailuttaneet hankintansa lähinnä hinnan perusteella.

”Suomen tulee säätää EU:n hankintadirektiiveihin sisältyvä sosiaalilauseke sitovaksi niin, että kaikissa julkisissa hankinnoissa huomioitaisiin jatkossa ihmisoikeuksien toteutuminen. Tämä lisäisi myös kotimaisten tuotantoyritysten kilpailukykyä”, sanoo järjestön toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!