Artikkelikuva
Uhanalaiset lumiapinat voisivat hyötyä pandojen suojelualueista

Lajeille suojaa pandojen ohessa

Kiina. Pandojen suojelualueet turvaavat myös monia muita harvinaisia lajeja, kertoo Live Science -nettilehti.

Monet pelkäävät, että vähemmän ih­misiin vetoavat lajit kuolevat sukupuuttoon sillä aikaa, kun kaikki huomio on suloisissa jättiläispandoissa. Uuden tutkimuksen mukaan asia voi olla päinvastoin.

Tutkija Binbin Lin mukaan Kiinan pitäisi lisätä suojelualueita myös muiden lajien turvaamiseksi.

Kiina on varannut pandojen suojelulle 33 600 neliökilometriä. Conservation Biology -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan alue kattaa 70 prosenttia maan metsälintujen ja -nisäkkäiden elinalueista ja 31 prosenttia metsäsammakkoeläinten elinalueista.

Suojelualueet eivät kuitenkaan nykyisellään ole riittäviä. Peräti 99 prosenttia pienillä alueilla elävistä sammakkoeläinlajeista ei ole riittävän suojeltuja. Erityisen huolestuneita tutkijat ovat uhanalaisista lajeista kuten lumiapinasta.

Kiinan biodiversiteetti on tutkijoiden mukaan poikkeuksellinen. Tutkijat löysivät 132 nisäkäslajia, 117 lintulajia ja 250 sammakkoeläintä, joiden elinalueesta 80 prosenttia on maan rajojen sisällä. Näistä lajeista 65 nisäkäslajia, 78 lintulajia ja 96 sammakkoeläinlajia on uhanalaisia.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!