Artikkelikuva
Noin 90 prosenttia thaimaalaisten kalastusalusten työvoimasta on siirtolaisia. Kuvan laiva ei ole jäänyt kiinni laittoman työvoiman käytöstä.

Orjatyötä katkarapujen tuotantoketjussa

Uusi tutkimus paljasti karuja tietoja Thaimaan kalastusalusten työntekijöiden olosuhteista.

Thaimaa. Suuret kansainväliset kauppaketjut ostavat Thaimaasta katkarapuja, joiden tuotantoketjussa on käytetty orjatyövoimaa. Ihmiskauppiaat myyvät burmalaisia siirtolaisia töihin kalastusaluksille, joiden saaliista valmistetaan katkarapukasvattamoilla käytettyä kalanruokaa, selvisi The Guardian -lehden kuusi kuukautta kestäneessä tutkimuksessa.

Suurin osa laivoille päätyneistä burmalaisista on tullut Thaimaahan laittomasti toimivien välittäjien avustamana. Työpaikan sijaan heitä on odottanut palkaton pakkotyö laivoilla. Kapteenit maksavat välittäjille yhdestä työläisestä noin 560 euroa. Eräs välittäjä sanoi lehdelle toiminnan hyödyttävän myös joitakin viranomaisia.

Olot laivoilla ovat karut. Ruokaa on niukasti ja kohtelu on väkivaltaista. Eräs lehden haastattelemista entisistä pakkotyöläisistä kertoo nähneensä 18–20 työläistä tapettavan. Kymmenet eri haastateltavat kertovat nähneensä vähintään yhden itsemurhan.

”Meitä kohdeltiin kuin eläimiä. Mutta me olemme ihmisiä, emme eläimiä”, juuri 18 kuukauden pakkotyöstä vapaaksi päässyt mies kertoo videolla.

Epäeettisiä katkarapuja päätyy muun muassa Tescon ja Walmartin valikoimiin. Yhtään Suomessa toimivaa kauppaketjua ei tutkimuksessa nimetä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!