Artikkelikuva

Argentiina palaa kartalle

Argentiina pystyy vihdoin velanmaksutauon jälkeen vahvistamaan kansainvälistä rooliaan niin poliittisesti kuin taloudellisesti.

Argentiina. Argentiina on palaamassa maailmankartalle vuoden 2001 talousromahduksen ja sitä seuranneen velanmaksutauon jälkeen.

Toukokuun lopulla Argentiina sopi veloistaan rikkaiden maiden muodostaman Pariisin klubin kanssa, ja heti sen jälkeen maa sai kutsun kehittyvien talouksien Brics-ryhmän kokoukseen. Ryhmään kuuluvat Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina, ja Etelä-Afrikka.

Venäjä välitti Argentiinan presidentille Cristina Fernándezille kutsun Bricsin kuudenteen huippukokoukseen 15. heinäkuuta Brasilian Fortalezaan. Aloitteen asiasta teki Intia, jota tukivat Brasilia ja Etelä-Afrikka.

”Se on Argentiinalle tärkeä päivä”, vakuuttaa Buenos Airesin yliopiston taloustieteilijä Fernanda Vallejos.

Hänen mukaansa Brics-maat tunnustavat näin Argentiinan merkityksen ja mahdollisuudet, ja samalla maa pystyy vahvistamaan kansainvälistä rooliaan sekä poliittisesti että taloudellisesti.

Nykyiset Brics-maat muodostavat neljänneksen maailman bruttokansantuotteesta, niissä asuu 43 prosenttia maailman väestöstä ja niihin suuntautuu viidennes investoinneista.

Vallejos muistuttaa, että talousblokit ovat leimallisia nykymaailmalle ja Brics vaatii kansainvälisillä areenoilla roolia, joka vastaa sen taloudellista painoa. Buenos Airesissa veikkaillaan jo, onko maiden nimien alkukirjaimista nimensä saaneen ryhmän uusi nimi Bricsa, Abrics vai Bricas.