Artikkelikuva
Kiinassa elää maailman ainoa luonnonvarainen pandapopulaatio.

Pandan elintila uhattuna

Tutkijat ehdottavat, että hallitus maksaisi maan omistajalle, jotta alue jätettäisiin luonnontilaan.

Kiina. Metsälakiuudistukset uhkaavat vähentää pandan elinalueita Kiinassa, kertoo New Scientist. Enimmillään 15 prosenttia panda-alueista saatetaan myydä kaupalliseen käyttöön. Kiinassa elää maailman ainoa luonnonvarainen pandapopulaatio. Sen koko on arviolta 1 600 yksilöä.

Tällä hetkellä paikalliset kyläläiset omistavat metsät kollektiivisesti. Uudistukset tulivat voimaan jo vuonna 2008, mutta vasta nyt niitä on alettu toteuttaa osassa provinsseista.

Tutkijoiden mukaan vaarana on, että pandojen elinalue paitsi pienenee, myös se, että osa populaatioista jää eristyksiin, jolloin niiden geenipooli pienenee.

Tutkijat ehdottavat, että hallitus maksaisi maan omistajalle, jotta alue jätettäisiin luonnontilaan. Kiina on käyttänyt eri syistä suojeltujen alueiden vastaaviin ”ekokompensaatioihin” viimeisen kymmenen vuoden aikana yli 100 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Kiina veloittaa keskimäärin miljoona Yhdysvaltain dollaria vuodessa jokaisesta pandaparista, joita se vuokraa ulkomaalaisiin eläintarhoihin, kertoo CNN. Tällä hetkellä lainassa ulkomailla on 50 pandaa. Varat menevät pandojen suojeluun.