Artikkelikuva
Senegalilainen painija Ahmed Gueye (oik) sai elokuussa vastaansa nigeriläisen Mama Lagon Länsi-Afrikan painiturnauksessa.

Painiura houkuttaa senegalilaispoikia

Moni nuorukainen jättää koulun kesken ja lähtee etsimään rahaa ja mainetta painiotteluista.

Senegal. Senegalin kansallisurheilulaji, paini, uhkaa muodostua yhteiskunnalliseksi ongelmaksi, kirjoittaa Al Jazeera. Moni nuorukainen jättää koulun kesken ja lähtee etsimään rahaa ja mainetta painiotteluista. 

Painijat ovat kansansuosikkeja ja painiotteluissa liikkuvat suuret rahat. Senegalilainen media hehkuttaa menestyjiä. Nuorille pojille laji näyttäytyy mahdollisuutena paeta köyhyydestä ja ansaita paljon rahaa.
Koulunsa keskeyttävät pojat ovat viides- ja kuudesluokkalaisia.

Ennen koulupudokkaat ajautuivat pienipalkkaisiin töihin, nykyään he lähtevät rahan perään. Ainakin 8000 köyhää poikaa on rekisteröitynyt Senegalin painijärjestöön tavoittelemaan ammattilaisuraa.

Paini kuuluu Senegalin kulttuuriperintöön. Lajin juuret ovat kylissä, joissa miehet aikoinaan ratkoivat kunniakysymyksiä painimalla. Taito kulkee Senegalissa usein perheessä ja isä siirtää oppimansa pojilleen.
Raha tuli mukaan painikuvioihin vasta 1990-luvulla.

Nyt painia seuraavat kaikki maan ylintä johtoa myöten. Painiottelut ovat mahtipontisia spektaakkeleita ja voittajan palkinto voi nousta 300 000 yhdysvaltain dollariin.