Meksiko verottaa sokerijuomia

Veron toteutuminen oli yllätys, koska sillä oli voimakas vastustaja.

Meksiko. Sokerilla makeutetut juomat ja roskaruoka joutuivat Meksikossa verolle tämän vuoden alussa. Sokerijuomia verotetaan noin kymmenen prosentin verolla, yksi peso litraa kohden, ja epäterveellistä pikaruokaa kahdeksalla prosentilla.

Sokeripitoisia juomia pidetään yhtenä lihavuuden syistä. Meksiko ohitti hiljattain Yhdysvallat maailman lihavimpana maana.

Veron odotetaan tuottavan Meksikolle noin miljardi Yhdysvaltain dollaria vuodessa. Veron puolustajat kampanjoivat sen puolesta, että rahat käytettäisiin puhtaaseen juomaveteen kouluissa. Tähän asti virvoitusjuomat ovat olleet turvallinen vaihtoehto janojuomaksi, sillä puhdasta juomavettä ei ole ollut kaikkialla tarjolla.

Veron toteutuminen on ollut monille yllätys, koska sillä oli voimakas vastustaja: Meksikon virvoitusjuomateollisuus. Isot tv-asemat eivät uskaltaneet näyttää verokampanjan mainoksia pelätessään virvoitusjuomateollisuuden mainosrahojen menettämistä.

Toisaalta monet ovat ymmärtäneet, että pahenevat terveysongelmat voivat vahingoittaa koko maan taloutta, kirjoittaa The New York Times.

Veroa tuki laaja 650 kansalaisjärjestön verkosto yhdessä maan presidentin, terveysjärjestöjen ja opposition kanssa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!