Kenia haluaisi palauttaa somalialaiset

Kansainvälisten sopimusten perusteella pakolaisille on kuitenkin varmistettava turvallinen paluu kotimaahan.

Kenia. Kenian sisäministeri Joseph Ole Lenku kehottaa somalialaispakolaisia palaamaan kotimaahansa, kertoo The Economist. Hänen mukaansa on aika lopettaa keskustelu eteläisen Somalian turvallisuustilanteesta ja sulkea jättimäinen Dadaabin pakolaisleiri.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR sekä Somalian ja Kenian hallitukset sopivat marraskuussa, että UNHCR alkaa avustaa somalialaisten pakolaisten paluumuuttoa. Kansainvälisten sopimusten perusteella pakolaisille on varmistettava turvallinen paluu kotimaahan.

Sovittuja palautuspaikkoja Somaliassa on kolme: Luuk, Baidoa ja Kismayon satama. UNHCR:n velvollisuus olisi pitää huolta palaajista, mutta sillä ei ole henkilökuntaa Somaliassa. Järjestön mukaan vastuu on Somalian hallituksella. Kismayo ei kuitenkaan ole Somalian hallituksen vallassa.

Raouf Mazou UNHCR:n Kenian toimistosta kertoo, että sopimus koskee vapaaehtoisia paluumuuttajia, eikä sen varjolla karkoteta ihmisiä, jotka eivät halua palata Somaliaan.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!