Artikkelikuva

Maa vajoaa Kiinassa kalaviljelmien takia

Pohjavesien pumppaaminen on ongelma Keltaisen joen suistoalueella.

Kiina. Maanpinta vajoaa paikoin jopa neljännesmetrin vuodessa Keltaisen joen suistoalueella Kiinassa. Maa vajoaa, koska paikalliset kalankasvattamot pumppaavat käyttöönsä merkittäviä määriä pohjavettä, kertoo The Nature -lehti.

Tuoreessa tutkimuksessa vajoamista mitattiin satelliittitutkilla. Menetelmä antaa paljon aikaisempaa tarkempaa tietoa. Samalla kun maanpinta vajoaa, aiemmin kuivalla maalla olleita alueita jää merenpinnan alle.

Pohjaveden laajamittaisesta pumppaamisesta on huonoja kokemuksia myös muualta. Bangkokin kaupunki vajosi sen takia 1980-luvulla 12 senttiä vuodessa, ja kärsii nyt usein pahoista tulvista. Merkittävää vajoamista on mitattu myös alueilla, joissa pumpataan öljyä.

Suurin osa maailman kalan- ja katkaravun kasvattamoista sijaitsee jokien suistoalueilla Aasiassa. Kasvattamoissa käytetään yleisesti joki- ja meriveden lisäksi myös pohjavettä, tutkimusta johtanut S. Higgins kertoo.

Vajoaminen on ollut ongelma Keltaisen joen suistoalueella jo ennen kalankasvattamoja. Vuosien 1976 ja 2006 välillä rantaviiva siirtyi seitsemän kilometriä kohti sisämaata. 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!